Ak vy a vaši priatelia patríte medzi milovníkov syra, nasledujúcim receptom splníte všetky vaše gurmánske očakávania. Nakladaný marinovaný syr sa v poslednej dobe stáva čoraz viac obľúbeným a má svoje miesto takmer na každom stole s občerstvením. Jeho ľahká a nevtieravá chuť dokáže osloviť aj tých najvyberanejších fajnšmekrov. Navyše, je perfektnou kombináciou ku kvalitnému vínku a keď ho pripravíte podľa nasledujúceho receptu, vydrží vám veľmi dlho.
500 g tvrdého syra
1,5 citróna
4 strúčiky cesnaku
0,5 ČL celého čierneho korenia
1 PL provensálkych byliniek
1 ČL červenej papriky
200 ml masla
olivy
1 PL medu
papriku
400 ml slnečnicového oleja
bazalku
Pripravte si nádobu alebo nádoby, do ktorých budete syr nakladať. Môžete všetko naložiť do jednej alebo si syr rozdeliť na polovicu (250 g v jednej nádobe a 250 g v druhej nádobe) a pripraviť si ho rovno na dva spôsoby.
Tvrdý syr nakrájajte na veľké kocky, citrón narežte najemno a pripravte si všetky koreniny. Syr dajte do nádoby. Teraz si pripravte marinádu. 1 citrón, štipku červenej papriky, olivy, pretlačený cesnak a 200 ml oleja zmiešajte v jednej nádobe alebo miske a touto zmesou polejte syr. Skladujte v chladničke minimálne 1 deň. Tu totiž platí, že čím dlhšie sa bude syr marinovať, tým bude chutnejší.
Keď ste sa rozhodli rozdeliť si syr na polovicu, teraz si vytvorte marinádu na syr v druhom pohári. Nakrájaný cesnak smažte v 200 ml masla. Potom v oleji rozpustite med, pridajte lyžicu červenej papriky, polovicu citróna, olivy, papriku a bazalku. Polejte syr marinádou a skladujte ho podobne ako predošlý. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: facebook.com/ twitter.com, Katuš, sovkusom.ru