Dnes v obchodoch nájdete sladkosti od výmyslu sveta, no nie vždy to bolo pravidlom. Aj preto sa gazdinky snažili doma napodobňovať aspoň také sladkosti, ktoré boli v tej dobe dostupné. Možno aj preto vznikol dnešný skvelý recept na domáce karamelky, ktoré sú navyše smotanové. Niekedy vyhľadávaná sladkosť, dnes dezert, ktorý si sem-tam doprajeme.
500 gramov práškového cukru
500 ml šľahačkovej smotany
120 ml medu
50 gramov masla
1 vanilkový lusk
Vanilkový lusk narežeme a vnútro si vyberieme na nožík. Smotanu s vysokým obsahom tuku si nalejeme do hrnca a pridáme vanilku, cukor, med a maslo. Hrniec dáme na strednú teplotu alebo plameň a občas premiešame. Keď sa nám všetky suroviny spoja, vezmeme si teplomer a meriame teplotu. Mala by byť okolo 122-123 stupňov Celzia. Keď nám karamel zhustne, odstavíme ho. Pripravíme si plech s vysokými hranami a dáme naň papier na pečenie. Karamel vylejeme a necháme vychladnúť, neskôr ho dáme stuhnúť do chladničky. Potom už len stačí nakrájať na kocky a máme hotovo. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.