Zemiakové lupienky, alebo teda čipsy, sú obľúbeným pokrmom mnohých ľudí. Väčšinou sa pripravujú vo veľkej panvici plného oleja, čo nás odrádza, najmä ak vyznávame zdravý životný štýl. Zdravšou verziou by mohli byť práve zemiakové čipsy, ktoré si pripravíte doma. Ak ochutnáte tento recept, už nikdy si balíček čipsov nekúpite v obchode.
Keďže nič v živote nie je zadarmo, musíte počítať s tým, že prípravné práce pri tomto recepte sú trochu zdĺhavejšie. Určite to trvá dlhšie ako vložiť balíček čipsov do nákupného košíka. Zemiakové čipsy môžete taktiež usušiť podobne ako nazbierané hríby, čiže v sušičke alebo klasicky na papieri. Tým sa však čas prípravy ešte viac predĺži.
Výhodou tohto receptu je, že si čipsy môžete ochutiť podľa toho, čo máte najradšej. Klasické solené, cesnakové, paprikové, alebo bylinkové. Je to len a len na vás. Navyše sa do čipsov pridáva len lyžička kokosového oleja, takže sa jedná naozaj o omnoho zdravšiu verziu.
zemiaky
soľ (+prípadne koreniny podľa chuti)
kokosový olej
voda
V sklenenej miske si najskôr zmiešajte približne 3 šálky vody a 1 čajovú lyžičku soli. Tento pomer je ideálny v prípade, že máte približne 0,5 kilogramu zemiakov. Čím väčšie množstvo, tým sa dávka vody a soli zvyšuje. Soľ v miske by mala byť úplne rozpustená. Do misky teraz nastrúhajte zemiaky. Na prípravu tenučkých plátkov budete potrebovať špeciálny krájač, ktorý môžete nájsť pod názvom „mandolína“. Ak mandolínu nemáte, pokúste sa zemiaky nakrájať pomocou nožu.
Všetky plátky by mali byť ponorené vo vode. Do veľkého hrnca si dáme 6 až 7 šálok vody a jednu lyžičku soli a privedieme ju do varu. Nakrájané zemiaky vyberte z misky a vložte ich do vriacej vody. Blanšírujte zemiaky približne 4 až 5 minút na najväčšom plameni. Blanšírovanie je špeciálna tepelná úprava, kedy sa zelenina alebo ovocie najskôr krátko povarí a potom sa vloží do studenej vody.
Potom vypnite sporák, hrniec zakryte pokrievkou a nechajte zemiaky ponorené ďalšie 3 až 4 minúty. Zemiaky by mali byť trochu priesvitné. Zemiaky sceďte, opláchnite studenou vodou a vložte naspäť do misky. Pridajte 1 lyžičku rozpusteného kokosového oleja a 1 lyžičku soli. Všetko dobre pomiešajte, a ak je potrebné, pridajte ešte kokosový olej.
Potom zemiakové plátky poukladajte na plech, na ktorom je papier na pečenie. Rozostup medzi jednotlivými kolieskami by mal byť približne 0,5 cm. Zemiakové čipsy pečieme v predhriatej rúre na 250 °C približne 10 až 15 minút. Čipsy pravidelne kontrolujte. Keď uvidíte mierne hnedé okraje a zlatavý povrch, môžete ich vybrať z rúry. Nechajte ich vychladnúť a následne môžete podávať. Ideálny pokrm k filmu alebo na párty s priateľmi. Dobrú chuť.
(Lucia M.), vegrecipesofindia.com