Kakaový koláč hotový za 30 minút

Loading...
(4.1 / 5)

Najepšie recepty v situáciách, kedy nie je času nazvyš sú tie, ktorých príprava zaberie zopár minút. Ak k vám zavítala neohlásená návšteva alebo si chcete po obede len tak zamaškrtiť a doma akosi nie je čo, pripravte si nadýchaný kakaový koláč, ktorý bude hotový skôr, ako si vaša rodina všimne, že pečiete. Skvelé nadýchané cesto, ktoré je vhodné kombinovať aj s ovocím alebo so šľahačkou, môžete ho pokojne poliať čokoládou alebo ozdobiť džemom a práškovým cukrom. Záleží len na vás a na tom, koľko máte času. Pripravte si kakaový koláč jemnejší ako pavučinka.

Tento recept si určite niekam zapíšte, pretože sa stane vašou záchranou zakaždým, keď budete chcieť napiecť behom pol hodiny. Presne toľko totiž trvá celková príprava tohto koláčika. Jedinou nevýhodou je čakanie, kým vychladne, pretože omamná vôňa pošteklí nos a nabudí chuťové poháriky a vy sa nebudete vedieť dočkať.

Budeme potrebovať:

2 vajcia

300 g kryštálového cukru

125 g margarínu alebo masla

300 ml mlieka

300 g hladkej múky

1 prášok na pečenie

2 čajové lyžičky škorice

3 až 4 polievkové lyžice kakaa

2 až 3 polievkové lyžice marhuľového džemu

štipka soli

Postup:

Najprv si pripravíme vajcia, ktoré v mise vyšľaháme. Keď je už vaječná zmes nadýchanejšia a začnú sa tvoriť bublinky, postupne za stáleho šľahania prisypujeme cukor. Vajcia miešame, pokiaľ nie je zmes ľahká a mierne penová. Potom si v ďalšej mise zmiešame všetky suché ingrediencie. Začneme preosievaním múky, čo je veľmi dôležité, ak chcete mať čo najviac nadýchané cesto po upečení. K múke potom pridáme prášok do pečiva, štipku soli, kakao a škoricu a všetko dôkladne premiešame. Následne túto zmes prisypeme k vyšľahaným vajciam s cukrom, pridáme mäkké maslo alebo margarín a začneme zľahka miešať. Na záver pridáme džem a mlieko a znovu miešame, pokiaľ nevytvoríme hladké cesto. Potom si pripravíme hlbší plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Na papier následne vylejeme všetku zmes a pekne ju uhladíme, aby bola rovnomerná. Cesto pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 až 30 minút v závislosti od druhu a nastavenia rúry. Ak si chcete byť pred vybratím koláča z rúry istá, že je dobre upečený, pichnite do stredu špáradlo – ak je všetko v poriadku, nemalo by sa naň nalepiť cesto.

Po upečení necháme koláč trochu vychladnúť a pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom. Môžeme ho poliať aj čokoládovou polevou.

zdroj titulnej fotky: pixabay, Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x