Hrnčekové koláče sú veľmi obľúbené u ľudí, ktorí nechcú strácať čas v kuchyni. Dlhé vystávanie pri kuchynskej linke a nekonečná príprava, presné odmeranie a váženie – to nechajte pre tento krát na niekoho iného. Neuveriteľne jednoduchý hrnčekový koláč bude zjedený tak rýchlo, ako ho aj pripravíte. Lahodné sladké a jemné cesto je dokonale doplnené kyslou chuťou ríbezľového džemu. Kombinácia, ktorú poznali už naše staré mamy a nedali na ňu dopustiť. Niet sa čo diviť, veď v rodinných kuchárkach prežijú vždy tie najlepšie recepty overené časom. A tento je jeden z nich.
Ak nemáte radi presladené koláče alebo zákusky plné krému, tento recept je pre vás ako stvorený. Krehké, jemné a sladké cesto s osviežujúcou chuťou kyselkavého džemu je hotová fantázia. Navyše, džem môžete stále obmieňať a využiť môžete aj rôzne ovocie. uvidíte, že celá príprava je skutočne nesmierne jednoduchá.
1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
1/2 hrnčeka kryštálového cukru
1 vajce
3 polievkové lyžice kyslej smotany
150 g masla
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1 hrnček ríbezľového džemu
1 čajová lyžička škorice
práškový cukor na posypanie (voliteľné)
maslo alebo margarín na vymastenie formy
Do misy si preosejeme múku a k nej primiešame kryštálový cukor. Následne k suchým ingredienciám pridáme prášok do pečiva a škoricu, ktorá veľmi dobre dochutí a rozvonia upečené cesto. Keď máme suché ingrediencie premiešané, do misy k nim pridáme maslo, ktoré sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote. Veľmi rýchlo miešame celú zmes, ktorá by mala byť mierne sypká. Na záver k nej primiešame vajce a kyslú smotanu a vymiesime vláčne cesto. Rozdelíme ho na 2 časti – jednu dáme na pol hodinu do chladničky a druhú časť dáme do mrazničky. Časť cesta, ktoré nechávame v chladničke by malo byť o trochu viac ako polovica z celej hmoty.
Keď máme cesto dobre schladené, vyberieme hmotu, ktorú sme odložili do chladničky. Pripravíme si plech, ktorý poriadne vymastíme maslom alebo margarínom – aj okraje formy. Následne cesto rozvaľkáme alebo len rukami roztlačíme na dno formy tak, aby sme z cesta vytvorili aj vyzdvihnuté okraje. Na cesto potom rozotrieme ríbezľový džem (prípadne iný kyslý džem, ktorý môžeme obohatiť rôznym ovocím). Následne vyberieme z mrazničky druhú časť cesta a nastrúhame ho na vrch. Ak však nechcete strúhať, pokojne nechajte obe časti cesta len v chladničke a na vrch koláča potom vytvorte z cesta mriežku.
Koláč pečieme asi pol hodinu v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Po upečení ho môžeme posypať práškovým cukrom. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: instagram, Janka, sovkusom.ru