Ak túžite naozaj ohúriť a pripraviť svojim blízkym niečo výnimočné, inšpirujte sa týmto fantastickým receptom. Je to kulinársky skvost, ktorým na sviatočnom stole vykúzlite atmosféru špeciálnosti a elegancie.
Na roládu
6 zemiakov
2 šálky parmezánu
2 ČL soli
Na taliansku plnku
2 PL olivového oleja
1 cibuľu
500g mletého hovädzieho mäsa
400g lúpaných rajčín (z plechovky)
3 PL petržlenovej vňate
1 ČL sladkej mletej papriky
1 ČL soli
½ ČL čierneho korenia
Na špenátovú plnku
2 PL olivového oleja
180g čerstvého špenátu
1 ČL soli
2 strúčiky cesnaku
250g ricotta syra
1 šálku strúhanej mozzarely
Neuvarené zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, potom ich naukladajte v jednej vrstve jeden vedľa druhého na plech vyložený papierom na pečenie. Zemiaky posypte strúhaným parmezánom a naň ukladajte ďalšiu vrstvu zemiakových plátkov. Opäť posypte parmezánom a pokračujte, kým neminiete všetky zemiaky. Nakoniec vrch posoľte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov približne na 30 minút.
Medzitým si pripravte taliansku plnku. V panvici si na olivovom oleji do zlatista osmažte cibuľu nakrájanú na drobno, pridajte hovädzie mäso a orestujte, kým nebude pekne zlatisté. Pridajte konzervu lúpaných rajčín, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, korenie, soľ a sladkú papriku. Chvíľu všetko povarte a potom odstavte.
Na špenátovú plnku si najprv na olivovom oleji orestujte špenátové listy s pretlačeným cesnakom, soľou. Keď zmes vychladne, pridajte k nej ricottu a dobre zamiešajte.
Medzitým si vyberte už upečené zemiaky z rúry a rovnomerne ich potrite špenátovou plnkou, na ňu dajte taliansku plnku a všetko zasypte strúhanou mozzarellou. Pomocou papiera na pečenie teraz celú zmes zviňte do rolády a dajte ju piecť ešte na 15 minút pri tej istej teplote. Podávajte horúce!
zdroj: youtube.com (M)