Ak máte trochu času nazvyš a chcete ho využiť produktívne, môžete pre seba i rodinu upiecť takéto milé košíčky, ktoré rozvoňajú váš dom a zároveň sa zabavíte pri ich výrobe. Môžete do nej pokojne zapojiť aj vaše deti, ktoré sa určite potešia ich plneniu. Jedno vám sľubujeme – budete sa oblizovať aj za ušami!
Na košíčky
500 g hladkej múky
250 g margarínu
160 g práškového cukru
80 g mletých orechov
4 ks žĺtkov
1 ks čerstvej citrónovej kôry
Na penu
5 ks bielkov
štipka soli
2 PL lekváru (podľa vlastného výberu)
Na polevu
500 g čokolády na varenie
50 g margarínu
Na ozdobenie
lentilky
vlašské orechy
Do misky nasypte múku a cukor, pridajte maslo, 4 žĺtky a postrúhanú citrónovú kôru. Do zmesi prisypte pomleté orechy a všetko poriadne premiešajte. Vzniknuté cesto vložte na dve hodiny do chladničky, aby sa chute premiešali a vzájomne poprepájali. Formy na košíčky naplňte cestom a poriadne popritláčajte na všetkých stranách. Formičky nemusíte dokonca ani vymastiť, pretože po upečení z nich košíčky jednoducho vyklopíte. Pečte 15 minút na 180 °C.
Kým košíčky chladnú, pripravte si jahodovú penu. Do piatich bielkov pridajte štipku soli a vyšľahajte ich. Potom pridajte lekvár a penu chvíľku šľahajte nad parou (aby bielky prešli tepelnou úpravou). Keď košíčky vychladnú, naplňte ich penou.
Nasleduje príprava polevy. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a margarín a vrch košíčkov namočte do polevy.
Na ozdobu môžete použiť lentilky alebo orechy.
Z uvedeného množstva ingrediencií by sa vám malo podariť približne 65 ks košíčkov. Ak sa rozhodnete tento recept vyskúšať, nezabudnite si vychutnať čokoládu, ktorá vám bude po zahryznutí praskať pod zubami. Prajeme dobrú chuť!
Katuš