V čase, kedy už väčšina z nás začína túžiť po farebnej jari a kedy o jahodách môže hovoriť iba ak Maruška z rozprávky, máme na takéto jarno-letné osvieženie čoraz väčšiu chuť. Dnes už však nič nie je nemožné a jahody si vieme zaobstarať aj v januári – či už z mrazničky, alebo kupované. Pripravte si tento lahodný nadýchaný koláč a potešte sa aspoň kúskom jari v ústach.
2 ¼ šálky polohrubej múky
5 vajec
¾ šálky cukru
2 ČL prášku do pečiva
1/3 pohára mlieka
200g masla
500g jahôd
1 balíček vanilkového cukru
práškový cukor na posýpku
V hrnci zahrejte nakrájané maslo, vanilkový cukor a mlieko. Keď sa maslo rozpustí a zmes sa spojí, odstráňte zmes z tepla a nechajte 15-20 minút chladnúť.
Múku preosejte a zmiešajte s práškom do pečiva, jednu lyžicu si odložte bokom.
Vajíčka rozbite a oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky vyšľahajte do tuhej peny, postupne pridávajte cukor. Potom pridajte do tuhej sladkej peny postupne jeden po druhom aj žĺtky a neprestávajte šľahať. Keď sú žĺtky zašľahané, do zmesi pomaly prilejte aj maslovo-mliečnu zmes a miešajte vareškou alebo špachtľou. Nakoniec pridajte múku, takisto postupne a za stáleho miešania. Cesto vylejte do pekáča vystlaného papierom na pečenie (rozmery cca 25x30cm)
Jahody posypte odloženou lyžicou múky a nakrájajte ich na polovičky alebo ešte menšie kúsky. Položte ich do cesta a dajte piecť. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 55-60 minút. Pred podávaním posypte práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: youtube, M