Čo musí mať tradičný slovenský recept? No predsa kapustu a mäso, ktoré sa dajú pripraviť na rôzne spôsoby. No a práve plnené kapustové listy dodajú počas chladných dní telu vitamíny aj energiu a v kombinácii s chutným mäskom bude tým pravým jedlom práve na tento čas.
1 veľká cibuľa
60 gramov bravčovej masti
1 kg kyslej kapusty
100 gramov paradajkového pretlaku
soľ
1 hlávka bielej kapusty
trochu múky
mletá červená paprika
200 gramov kyslej smotany
Na plnku:
500 gramov mletého bravčového mäsa
soľ
2 vajíčka
100 gramov ryže
korenie
1 malá cibuľa
Nadrobno pokrájanú cibuľku si speníme na masti do sklovita, pridáme nakrájanú kyslú kapustu, pretlak, osolíme, podlejeme pol litrom vody. Keď kapusta zovrie, pridáme k nej naplnené kapustové listy, prykryjeme a pomaly dusíme. Plnené kapustové listy si pripravíme tak, že kapustu obaríme vriacou vodou aby listy zmäkli, potom ich rozoberieme a naplníme mäsovou plnkou a previažeme niťou ak je treba. Kapustu ešte môžeme zapražiť zápražkou, pridáme aj mletú červenú papriku a na záver kyslú smotanu.
Mäsovú plnku si pripravíme tak, že mäso najskôr osolíme, pridáme vajíčka a umytú ryžu. trošku okoreníme a do zmesi pridáme aj nadrobno nakrájanú cibuľku. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: pixabay, Lucia M.