V lete sa nám viac, než kedykoľvek inokedy žiadajú studené jedlá. Ak si myslíte, že polievky musia byť za každú cenu len teplé a preto ich počas horúcich dní veľmi nejete, mali by ste sa lepšie prizrieť tomuto receptu. Studená polievka s kyslou smotanou je to najosviežujúcejšie letné obedové menu.
4 ks zemiakov
3 vajcia
200 g varenej klobásy
6 kyslých uhoriek
6 reďkoviek
1 nožička zelenej cibuľky
2-3 vetvičky kôpru
2 l vody
kyslá smotana podľa chuti
soľ a čierne korenie podľa chuti
Uvarte vajcia a zemiaky, všetko očistite a olúpte. Klobásu si nakrájajte na kolieska, reďkovky a kyslé uhorky takisto. Kôpor si nasekajte a cibuľu nakrájajte nadrobno. Všetko spolu dajte opekať na panvicu, kým sa klobása tepelne nespracuje.
Polovicu klobásovo-zeleninovej zmesi dajte do hrnca, zalejte vodou, pridajte soľ a korenie, nakrájané zemiaky a nechajte variť. Potom pridajte do polievky kyslú smotanu a dobre ju rozmiešajte. Po prevretí pridajte zvyšnú polovicu klobásovo-zeleninovej zmesi. Ešte raz nechajte zovrieť a odstavte, kým polievka celkom nevychladne. Podávajte ju studenú s vareným vajíčkom navrchu a najlepšie s čerstvým chlebíkom. Nezabudnite, že polievka musí byť hustá! Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru