Jedli ste už niekedy plnenú kapustu? Lepšie povedané plnené kapustové listy? Nám ju robila naša stará mam a tento recept sa dedil z generácií už predtým, ako sa narodia. Odkedy som ju ochutnala, nedám dopustiť na tradičné domáce jedlá s nádychom minulosti. Vyskúšajte tieto fantastické kapustové listy plnené mäsom a nebudete ľutovať.
1 kapustu
50g ryže
150g bravčového mäsa, ideálne mletého
1 cibuľa
1 mrkva
2 PL slnečnicového oleja
100ml vody
30g kyslej smotany
100g tvrdého syra
2 paradajky
3-4 strúčiky cesnaku
trochu čerstvého kôpru
trochu čerstvej petržlenovej vňate
soľ a korenie podľa chuti
Celú kapustovú hlávku dajte na 5-10 minút do mikrovlnky, ktorú zapnite na program ohrievania.
Potom ju opláchnite pod vodou a postupne začnite oddeľovať list po liste. Listy odložte nabok a dajte si variť ryžu do polomäkka.
Nevarte ju do mäkka, pretože dôjde ešte teplom v rúre počas pečenia. Na panvici si jemne osmažte nakrájanú cibuľu a mrkvu, aby pustili šťavu a vôňu. Potom zmiešajte ryžu, cibuľu, mrkvu a mleté bravčové mäso.
Posoľte a okoreňte a všetko dôkladne premiešajte. Zmes naplňte do kapustových listov. Neplňte však len jeden list, vždy si dajte na seba aspoň 2-3 listy, aby sa po tepelnom spracovaní nerozpadali a zmes nevyletela. Pekáč si potrite troškou oleja a naukladajte doň plnenú kapustu.
Plech prikryte alobalom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na približne 30-35 minút.
Kým sa pripravuje hlavný chod, nachystajte si šalát. Nakrájajte paradajky, nastrúhajte syr a nasekajte kôpor s petržlenovou vňaťou. Všetko spolu premiešajte a pridajte smotanu, aby bol šalát šťavnatejší. Na záver do šalátu pretlačte cesnak, osoľte ho a okoreňte a dajte zachladiť do chladničky.
Po polhodine pečenia kapustových listov, vyberte pekáč z rúry a odstráňte alobal. Pekáč dajte späť a nechajte piecť ešte aspoň 10-15 minút. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru