Pamätáte si ako deti tie fantastické polievky, čo robili babičky na dedine vždy cez prázdniny? V živej pamäti ich máme aj my a preto sme sa rozhodli takúto polievku si nielen pripraviť vo vlastných domácnostiach, ale sa s týmto receptom podeliť aj s vami.
Pravdepodobne ste už takúto polievku aspoň raz v živote urobili aj vy, no nezaškodí sa inšpirovať aj tajomstvami z cudzej kuchyne. Niekedy nás prekvapia natoľko, že si ich osvojíme ako svoje vlastné. Aby ste polievku nemuseli dlho variť, nezabudnite si fazuľu aspoň pár hodín vopred namočiť.
400g bielej fazule
3 zemiaky
3l vody
1 cibuľa
1 mrkva
1 zeler
1 petržlen
1 PL hladkej múky na zahustenie
30ml slnečnicového oleja
čierne korenie od chuti
soľ od chuti
majorán od chuti
Namočenú fazuľu si opláchnite. Dajte ju variť do osolenej vody a počkajte, kým nezačne mäknúť. Môže to trvať približne 30 minút, záleží aj od toho, ako dlho bola predtým namočená.
Medzitým si očistite a umyte zemiaky a nakrájajte ich na menšie kocky, aby sa rýchlejšie uvarili a zaoblili. Takisto si nakrájajte nadrobno cibuľu, ktorú môžete a nemusíte opiecť do zlatista na inej panvici. Mrkvu, zeler aj petržlen si nakrájajte na menšie kúsky a všetko spolu dajte variť k polomäkkej fazuli. Varte spolu asi 20 minút.
Keď bude fazuľa prevretá a zelenina a mäkká, rozmiešajte si v pohári múku s trochou vody a za stáleho miešania vlejte do polievky. Nezabudnite polievku po primiešaní múky miešať aspoň ďalšiu minútu, aby sa vám v polievke nevytvorili hrudky. Pridajte do polievky soľ a korenie a varte ešte niekoľko minút. Minútu pred koncom varenia prisypte majorán. Ten by sa nikdy nemal prisýpať do jedla skôr, ako na konci, pretože môže zhorknúť a celkom pokaziť chuť jedla.
Ak máte radi údeniny, pridajte do polievky spolu so zeleninou aj kúsok údenej šunky. Polievka bude po nej krásne voňať a pochvaľovať si budú aj chlapi. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), sovkusom.ru