Dostali ste chuť na dobré domáce pečivo alebo sladký koláč, no čakanie na vykysnutie cesta vás odrádza? Vynikajúce domáce cesto je skvelá varianta, ktorá skráti čas prípravy na minimum. Je vhodné na prípravu koláčov, skvele sa hodí na buchty a môžete ho plniť podľa chuti. Príprava je veľmi jednoduchá a pečivo z tohto cesta je nesmierne vláčne a nadýchané. Buchty alebo koláče ostávajú dlho mäkké a nádherne voňavé. Práve kvôli tomu je tento recept skutočným kuchárskym pokladom, ktorý by ste si mali uschovať.
Už názov cesta prezrádza, že je využívané najmä v Rusku. V tejto krajine ho preslávila obľúbená kuchárka Nikitu Chruščova a len čo ho po prvý krát ochutnáte, zamilujete si ho aj vy. S cestom sa výborne pracuje a po upečení je nadýchané, mäkkučké a krehké. Je vhodné na prípravu rôznych druhov pečiva, plnených bochníčkov alebo koláčov, ktoré dlho nestvrdnú.
50 g droždia
200 ml mlieka
200 g margarínu alebo masla
1/2 čajovej lyžičky soli
2 polievkové lyžice cukru
500 g polohrubej múky
V teplom mlieku rozmiešame droždie. Pridáme soľ a cukor a zamiešame. Následne pridáme rozpustené maslo, ktoré môžeme nahradiť margarínom. Na záver pridáme polohrubú múku a vymiesime cesto.
Takto pripravenú zmes môžeme zabaliť do fólie a uskladníme v chladničke aspoň na pol hodiny. Následne použijeme na prípravu ľubovoľného pečiva, cesto môžeme plniť.
S cestom sa vynikajúco pracuje a v chladničke vydrží aj týždeň. Nech ho už využijete na akékoľvek pečené dobroty, prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru