Veľmi obľúbená polievka, ktorú si často doprajeme hlavne v zime. Cesnak obsahuje veľa vitamínov a má pozitívne účinky na ľudský organizmus. Ak sa bojíte, že sa nezbavíte zápachu, nemusíte mať strach. Do tejto polievky nejde cesnaku príliš veľa. Všetky chute sa prepoja a na stole máte za pár minút polievku, ktorá poteší každého.
menšiu cibuľu
1 hlavička cesnaku
3-4 stredne veľké zemiaky
1 liter vývaru
soľ a korenie podľa chuti
tymián, rozmarín (nemusí byť)
1 lyžica píniových orieškov
opražená cibuľka na vrch
1 lyžica kyslej smotany na vrch
olivový olej
Cibuľu, cesnak a zemiaky si ošúpeme a nakrájame. Cesnak môžeme aj pretlačiť, no pár kúskov aj nakrájať. Všetko závisí od toho, ako intenzívnu chuť chcete. Pretlačený je cítiť o niečo viac ako nakrájaný. Do hrnca si dáme lyžicu olivového oleja a opražíme na ňom cibuľku. Pridáme cesnak a chvíľu všetko spolu dusíme. Následne pridáme zemiaky a celé to zalejeme vývarom. Varíme asi 20 minút, kým nie sú zemiaky mäkké.
Kým sa varí polievka, na suchej panvici si opražíme trošku píniových orieškov. Takisto si môžeme pripraviť cibuľku, ktorou polievku dozdobíme. Nakrájať si môžete aj trošku chilli papričky. Všetko podľa chuti.
Keď máme zemiaky uvarené, použijeme ponorný mixér a polievku rozmixujeme do krémovej hmoty. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Pripodávaní do taniera dáme lyžicu kyslej smotany, prípadne nastrúhaný syr. Dozdobíme orieškami, cibuľkou a prípadne aj bylinkami. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram