Milovníci cigánskej pozor! Máme pre vás dobrotku, ktorú ste ešte nejedli. Takýto jednoduchý a vynikajúci variant cigánskej si môžete doma pripraviť bez menšej roboty. Jednoducho ju dajte piecť aj so zemiakmi v pekáči. Tzv. Cigánsku v kastróle si zamiluje každý gurmán.
1,5kg bravčového mäsa
60ml svetlého piva
100ml slnečnicového oleja
gyros korenie
1 PL medu
2kg zemiakov nakrájaných na plátky
korenie a soľ od chuti
2 cibule – môže byť 1 červená a 1 biela
100g slaninky
4-5 strúčikov cesnaku
200g kyslej smotany
soľ, čili, korenie, petržlenová vňať od chuti
Mäso si naporciujeme a napácujeme v marináde z gyros korenia, medu, oleja a piva ešte deň pred pečením, aby sa spojili chute. Pekáč si potrieme tenkou vrstvou oleja, alebo masti a naukladáme naň polovicu zemiakov nakrájaných na plátky. Na plechu ich osolíme, okoreníme. Na to naukladáme polovicu množstva cibule nakrájanej na kolieska. Slaninu si nakrájame na menšie kocky a rozsypeme ju pomedzi zemiaky a cibuľu.
Na záver pridáme marinované mäso. Celý postup vrstvenia opakujeme ešte raz. Pekáč zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na cca 50-60 minút. Medzitým si pripravíme smotanovú omáčku. Kyslú smotanu zmiešame s pretlačeným cesnakom a pridáme ľubovoľné koreniny. Pred koncom pečenia vyberieme pekáč z rúry a odstránime alobal. Na vrch vylejeme smotanovú omáčku a bez alobalu dáme opäť do rúry pri rovnakej teplote dokým smotana nezačne hnednúť. Prajeme dobrú chuť!
(Monika)