Pilaf je tradičným pokrmom najmä v krajinách Východnej Európy a obľube sa teší i v juhoázijskej kuchyni. Chutné jedlo, ktorého hlavnou ingredienciou je ryža je dnes známe v niekoľkých obmenách, či už so zeleninou, ovocím, rôznymi druhmi mäsa alebo korenín. V Azerbajdžane je dokonca národným jedlom a ak ste ho ešte neochutnali, rozhodne by ste to mali skúsiť. Podľa nasledujúceho receptu si pripravíte pilaf v pita placke, čím umocníte fantastickú chuť jedla a navyše, výsledný pokrm bude vyzerať naozaj efektne.
Tradičná domáca kuchyňa je obrovským lákadlom pri návšteve akejkoľvek krajiny. Kvôli tomuto skvelému jedlu však nemusíte cestovať do Azerbajdžanu. Vďaka nasledujúcemu receptu si ho pripravíte v pohodlí domova. Šťavnaté hovädzie mäso v spojení so slivkami a hrozienkami je síce netradičnou, ale o to chutnejšou kombináciou, ktorá vás milo prekvapí. Nechajte sa zlákať na túto ryžovú delikatesu a určite ju zaradíte medzi svoje obľúbené recepty.
2 ks pita placiek
1 kg ryže
800 g hovädzieho mäsa
2 ks mrkvy
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
200 g sušených slivák
150 g sušených hrozienok
70 g masla
kukurma (podľa chuti)
soľ (podľa chuti)
olej (na vysmážanie mäsa)
Najprv si vo vriacej osolenej vode uvaríme ryžu, nie však úplne do mäkka. Odstavíme ju v okamihu, keď je „polouvarená“.
Následne si do hrnca začneme ukladať pita placky. Hrniec akoby vystelieme, aby sme plackami pokryli celé dno. Konce placiek necháme prečnievať cez okraj hrnca.
Teraz si v hrnci na miernom plameni necháme roztopiť maslo. Zatiaľ si zapneme rúru a necháme ju vyhrievať na 180 stupňov.
Očistíme si cibuľu a nakrájame ju na drobné kúsky. Mrkvu si taktiež nakrájame na drobné pásiky alebo kocky.
Mäso umyjeme a osušíme. Nakrájame ho na kocky a osmažíme na cibuľke (na oleji). Keď mäso okoreníme a orestujeme, tesne pred koncom (približne 5 minút) pridáme nakrájanú mrkvu a na miernom plameni necháme dusiť, pokiaľ nám nezmäkne. Pokiaľ je mäso počas smaženia suché, podlejeme ho malým množstvom vody.
Následne si pripravíme sušené hrozienka a slivky. Umyjeme ich, slivky nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s ryžou. Pridáme i opražené mäso s mrkvou a všetko dobre zamiešame.
Celú zmes dáme do hrnca s pita plackami a zarovnáme. Cesnak nakrájame na drobné kúsky a pridáme na vrch ryžovej vrstvy. Okoreníme kukurmou a začneme zakrývať pita plackami tak, ako je znázornené na obrázku.
Pita placky zalejeme rozpusteným maslom.
Pilaf následne vložíme do rúry a pečieme približne hodinu a pol.
Po upečení je pilaf pripravený na konzumáciu. Servírujeme ho nakrájaný podobne ako tortu. Môžeme podávať ozdobený sušenými slivkami, hrozienkami alebo marhuľami.
Veríme, že vám táto pochúťka učaruje a prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru