Jednoduchá, rýchla a fantastická… Presne taká je slaná bábovka, ktorej prípravu zvládne skutočne každý. Je skvelým predjedlom, zaujímavou obmenou večere alebo oku lahodiacou dobrotou na párty. Pripraviť ju môžete aj ako slaný koláč na Veľkú noc. Podáva sa teplá, no chutí skvele i za studena. Pripravte si túto šťavnatú lahôdku podľa nasledujúceho receptu a určite ňou potešíte hostí alebo svojich blízkych.
Kto by nemiloval bleskové recepty, ktorých príprava je nesmierne jednoduchá. Presne taká je slaná bábovka, ktorá je dôkazom toho, že aj zo zopár klasických surovín sa dá vykúzliť zaujímavá a chutná dobrota.
(šálka s objemom 200 ml)
2 a 1/2 šálky hladkej múky
150 g tvrdého syra
150 g kyslých uhoriek
150 g šunky
1 šálka oleja
1 šálka bieleho jogurtu
1 prášok do pečiva
4 vajcia
100 g strúhaného syra (napr. Gouda)
soľ (podľa chuti)
čierne korenie (podľa chuti)
Pripravíme si misu, do ktorej rozbijeme vajíčka. Tie následne vyšľaháme a pridáme olej. Do zmesi za stáleho šľahania pridávame biely jogurt. Múku, ktorú sme si rozmiešali s práškom do pečiva postupne pridávame k ostatným surovinám. Pomocou mixéra by sme mali vypracovať hladkú hmotu.
Zavárané uhorky si nakrájame na drobné kocky. Rovnaký postup zvolíme pri šunke a syre. Tieto suroviny následne pridáme do cesta a dôkladne zamiešame lyžicou. Takto pripravené cesto nakoniec osolíme a okoreníme.
Pripravíme si formu na pečenie (ako na bábovku), ktorú vymastíme maslom a posypeme múkou. Do formy následne vylejeme cesto a umiestnime ju do rúry, ktorú sme vyhriali na 200 stupňov. Pečieme 30 minút.
Po pol hodine bábovku vyklopíme z formy a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch bábovky posypeme strúhaným syrom a pečieme ďalších 15 minút na rovnakej teplote.
Po upečení slanú bábovku necháme mierne vychladnúť a krájame. Podávame ju teplú, no skvele chutí aj za studena.
Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), coolinarika.com