Medový zákusok má mnoho podôb, no takýto fantastický medový rez v kombinácii s chutnými orechmi ste ešte nemali! U nás je rodinnou tradíciou a zvyknem ho pripravovať nie len počas Vianoc ale aj pred sviatkami. Cesto je veľmi jemné a mäkučké a krém lahodný a nie presladený. Fantastické spojenie chutí, ktoré padne vhod každému milovníkovi sladkých dobrôt. Príprava nie je náročná a pomocou nasledujúceho receptu ho hravo zvládne istotne každý.
Ak ešte neviete, čo upiecť na Vianoce, máme pre vás skvelý tip! Medovo-prechový zákusok nádherne rozvonia kuchyňu a poteší aj ten najnáročnejší jazyk gurmánov.
Na cesto
400 g polohrubej múky
150 g cukru
3 polievkové lyžice mlieka
1 vajce
1 lyžička sódy bikarbóny
30 g masla
2 polievkové lyžice medu
3 polievkové lyžice kakaa
Na krém
2 žĺtky
300 ml mlieka
100 g cukru
2 polievkové lyžice hladkej múky
vanilková aróma
mleté orechy
Na polevu
150 g čokolády
1 polievková lyžica masla
Najprv si pripravíme zmes na medové cesto. V hrnci si zmiešame med, cukor, mlieko a maslo a za občasného miešania túto zmes zohrejeme, no nesmieme ju variť. Následne ešte do teplej zmesi primiešame vajce a znovu miešame. Túto maslovú zmes necháme chladiť a prejdeme k príprave sypkých surovín. V mise si zmiešame múku so sódou bikarbónou a kakaom. Následne k nej pridáme vychladenú maslovú hmotu a všetko dobre miešame, pokiaľ nevymiesime hutné cesto. To si potom rozdelíme na viacero častí podľa toho, koľko vrstiev zákuska chceme a rozvaľkáme ho na pomúčenej doske. Každá vrstva by mala mať hrúbku 4 až 5 mm. Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, uložíme naň medový plát a pečieme asi 8 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Po upečení necháme medové pláty vždy vychladnúť.
Krém začneme pripravovať žĺtkami, ktoré si vyšľaháme s cukrom. Nad parou si následne šľaháme žĺtka zmiešané s mliekom a múkou a pridáme aj vanilkovú arómu. Keď máme krém hotový, necháme ho vychladnúť a potom k nemu primiešame maslo, ktoré sme predtým vyšľahali. Maslo primiešavame postupne a po zmiešaní máme krém úplne hotový.
Na záver si každý medový plát natrieme krémom a posypeme mletými orechmi. Posledný (vrchný) medový plát polejeme čokoládovou polevou (čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli s maslom) a celý medový zákusok necháme na noc chladiť, aby nám medové pláty poriadne zmäkli.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, ketkes.com