Lahodné dezerty na príjemné posedenie potešia každý maškrtný jazýček. Inak to nie je ani v prípade torty zloženej z kombinácie orieškov a sladkého medu. Absolútne ideálna je na rodinné oslavy, ale aj v prípade, že chcete potešiť svojich blízkych netradičnou nedeľnou sladkosťou. Pripravte sa, bude to sladká a chutná bomba!
4 šálky kryštálového cukru
1 vajce
300g masla
2 PL medu
2 PL kyslej smotany
2 šálky polohrubej múky
1 ČL sódy bikarbóny
20g citrónovej kôry
10 bielkov
10 žĺtkov
1 šálka mlieka
1 šálka vlašských orechov
1 balíček vanilkového cukru
200ml šľahačkovej smotany
Celé vajce vyšľahajte so 1 šálku cukru a 100g masla. Pridajte med, kyslú smotanu, sódu bikarbónu a citrónovú kôru. Všetko zmiešajte a preosejte múku. Vznikne vám husté cesto. To rozdeľte na 3 časti. Plech vyložte papierom na pečenie a dajte cestá jednotlivo piecť na 15-20 minút pri teplote 180 stupňov. Nezabudnite cesto po plechu rozotrieť lyžicou do jednotnej hrúbky.
Medzitým si pripravte vajcia na penu. 10 bielkov vyšľahajte do hustej peny, pridajte 2 PL cukru a šľahajte ďalej. Penu rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ju v rúre piecť pri teplote 150 stupňov 15 minút, potom teplotu znížte na 100 stupňov a pečte ešte hodinu s tým, že rúru nechajte mierne pootvorenú.
Predhrejte si mlieko s 1 PL cukru, no neprevarte ju! 10 žĺtkov vložte do vyhriatej zmesi a miešajte do zhustnutia, následne odstráňte z tepla. Krém ochlaďte a pridajte 200g masla, vanilkový cukor a šľahačkovú smotanu. Pridajte orechy a zmes krátko povarte, aby smotana zhustla. Z orechov si niečo odložte aj na ozdobu.
Potom krém rozdeľte na tri časti a vrstvite ho na jednotlivé cestá, pričom poslednú vrstvu by mal tvoriť krém. Naň vaječnú penu a posypte ju trochou orechov. Môžete ju zaliať aj roztopenou čokoládou. Tortu dajte zachladiť a podávajte. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: youtube, sovkusom.ru (M)