Ak ste neochutnali indický chlieb naan, neviete o čo prichádzate. Vďaka tomuto receptu som sa asi najbližšie priblížila naanu, ktorý som jedla v indickej reštaurácii v zahraničí, kde varili Indovia už od roku 1920. Tento chlebík je skvelý ku všetkým omáčkam a k mäsu. Stačí len namočiť a vychutnávať.
1 balíček sušeného droždia
1 hrnček teplej vody
1/4 hrnčeka cukru
3 lyžice mlieka
1 vajíčko
2 lyžičky soli
4 a 1/2 hrnčeka chlebovej múky
Vo veľkej miske si rozpustíme droždie v teplej vode. Celú zmes necháme postáť asi 10 minút, pokiaľ sa nám trošku nespení. Primiešame cukor, mlieko, vajíčko a soľ a na záver aj múku.
Vypracujeme cesto, ktoré rukami spracovávame približne 6 až 8 minút do hladka. Hotové cesto položíme do olejom vymastenej misky, prekryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Cesto by malo kysnúť cca 1 hodinu na teplom mieste, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
Z cesta vypracujeme malé guličky o veľkosti golfových loptičiek a dáme ich na vymastený plech. Opäť guličky zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút.
Medzitým si predhrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Ak máte funkciu grilu, môžete ju využiť. Jednotlivé kúsky cesta vypracujeme na placky a vložíme ich na vymastenom plechu do rúry a necháme opiecť najskôr z jednej strany asi 2 až 3 minúty a následne otočíme aj na druhú stranu. Takto postupujeme pri každom kuse cesta. Hotový naan prekryjeme utierkou a môžeme konzumovať. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), allrecipes.com
Naan môžete piecť aj na suchej panvici, prípadne použite trošku masla.