Ak ste ešte nikdy nepočuli meno Emil Gerbeaut, potom si ho určite zapamätáte, ak vyskúšajte pripraviť jeho slávny zákusok. Receptúra je na svete už od 19. storočia, kedy ju tento majster cukrár pripravil po prvýkrát v Budapešti, kam pricestoval na pozvanie Henricha Kuglera v roku 1884. Ohromujúco sa ujala prakticky vo všetkých kútoch Európy a treba povedať, že naozaj stojí za to.
500g polohrubej múky
200g masla
2 vajcia
250g kyslej smotany
100g práškového cukru
25g droždia
1 štipka soli
1 štipka citrónovej kôry
500g marhuľového džemu
400g vlašských orechov
200g cukru
1 balíček vanilkového cukru
100g mliečnej čokolády
1 PL šľahačkovej smotany
Kvasnice rozdrobte s cukrom, pridajte rozpustené teplé maslo (z neho si odložte asi 1 PL na glazúru). Medzitým si vymiešajte celé vajcia, pridajte kyslú smotanu, citrónovú kôru a múku. Zamiešajte a pridajte kvasnice s cukrom. Cesto nechajte podkysnúť asi 40 minút na teplom mieste prikryté fóliou. Potom ho rozdeľte na 4 rovnaké časti a každý kus vyvaľkajte na hrúbku 0,5cm na formu obdĺžnika, štvorca, alebo torty, podľa toho, v čom ho budete piecť.
Na plech vyložený papierom na pečenie dajte prvé cesto a potrite ho džemom, zasypte vlašskými orechmi a cukrom. Na to dajte ďalšiu vrstvu cesta a opäť urobte to isté. Vrstvenie opakujte, posledná vrstva by malo byť cesto, ktoré potom vidličkou popichajte. Opäť nechajte ešte 30 minút podkysnúť a potom dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 30-40 minút.
Medzitým si pripravte polevu. Zmiešajte čokoládu, šľahačku a maslo, všetko roztopte vo vodnom kúpeli alebo rovno v mikrovlnke a potom nalejte na upečený vrch koláča.
zdroj titulnej fotky: youtube, sovkusom.ru (M)