Jedným z najlepších jedál, ktoré možno pri troške kreativity pripraviť naozaj akokoľvek, sú zemiaky. Fantasticky chutia jednoducho slané, či s bylinkami, cesnakom, maslom, alebo pečené na korení. Tento recept však ponúka ešte niečo viac.
1 kg zemiakov
50 g tvrdého syra
30 g masla
1 PL majonézy
1 PL nasekaného kôpru alebo petržlenovej vňate
1 ČL soli
4 strúčiky cesnaku
Zemiaky poumývajte a niekoľko krát do každého kúsku pichnite vidličkou. Dajte zemiaky na plech jeden vedľa druhého a nechajte ich piecť 45 minút pri teplote 180 stupňov. Pokojne pridajte aj bylinky, ak chcete. Ak máte zemiačky menšie, kontrolujte ich, aby neprihoreli. Ak sú, naopak, väčšie, nechajte ich v rúre o niečo dlhšie, aby sa zvnútra prepiekli a boli mäkké.
Medzitým si nastrúhajte na jemnom strúhadle syr a zmiešajte ho s majonézou, kôprom a pretlačeným cesnakom. Z tejto zmesi potom vytvarujte jednoduché guľky veľké približne ako rafaello, alebo podľa toho, aké veľké máte zemiaky. Po upečení zemiaky vyberte z rúry a každý kus nakrojte do kríža. Neprekrojte zemiak až na plech! Rúru nenechávajte otvorenú. Do stredu každého zemiaka vopchajte syrovú guľku a dajte ich späť do horúcej rúry na 10-15 minút. Ak je rúra ešte dobre vyhriata, nemusíte ju opäť púšťať. Zemiaky podávajte s lahodným smotanovým dipom a čerstvou zeleninou. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), takprosto.cc