Môj priateľ obľubuje skôr slané maškrty ako tie sladké. Vyskúšala som preto už mnoho receptov ale najviac sa ujal práve tento, ktorý mi nedávno zverila moja babička.
50 dkg hladkej múky
25 dkg zemiakov
2 dl kyslej smotany
35 g droždia
1 PL masti
1 vajce
1 PL soli
Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Do múky rozmrvíme masť, soľ a uvarené roztlačené zemiaky. Do múčnej zmesi pridáme vajíčko, droždie a smotanu. Masu vypracujeme na cesto, ktoré necháme v teple oddychovať približne hodinu. Takto pripravené cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré môžeme posypať natrúhaným syrom, alebo potrieť vajíčkom. Pagáče pečieme na 190°C po dobu 25 minút. Dobrú chuť!
zdroj titulnej foto: Wikimedia.org