Zeler je veľmi aromatická zelenina, ktorú často používame práve do poctivého vývaru. Veľkou výhodou však je, že vám môže nahradiť aj klasické zemiaky. Stačí ho očistiť, nakrájať a dať upiecť. Niektorí by rozdiel ani nespoznali, iní tvrdia, že zelerové hranolky sú ešte lepšie ako klasické zo zemiakov. Ak ste ich ešte nerobili, prípadne chcete obyčajný recept trochu vylepšiť, sledujte náš overený recept.
Na zelerové hranolky budeme potrebovať:
- väčší zeler
- 1 ČL kurkumy
- soľ a čerstvé mleté korenie
- trošku čili
- citrónová kôra
- trošku citrónovej šťavy
- 1 ČL medu
- 1 strúčik cesnaku
- bylinky podľa chuti
Zelerové hranolky pripravíme nasledovne:
- Zeler si najskôr dobre očistíme a nakrájame ho na tenké hranolky. To, aký tvar zvolíte je len na vás, pokojne to môžu byť aj kocky alebo mesiačiky. Zeler dáme do misky a pridáme k nemu nasekané bylinky. Ja väčšinou používam bazalku, koriander, oregano ale aj mätu. Pridajte tie, ktoré máte najradšej.
- Do misky následne pridáme kurkumu, med, citrónovú kôru a šťavu a pretlačený cesnak. Na záver pridáme trošku medu, čili a osolíme a okoreníme. Chute sú oveľa výraznejšie, pokiaľ korenie rozdrvíte v mažiari alebo ho čerstvo nameliete. V miske zeler zmiešame a vysypeme hranolky na plech, kde sme dali papier na pečenie. Poukladáme hranolky tak, aby sa nám neprekrývali a dáme ich do vyhratej rúry. Ja ich pečiem na 180 stupňoch asi 25 minút. Niekedy na konci pridám teplotu, aby boli chrumkavejšie. Dobrú chuť.
Lucia M.