Zeleninové fitness šaláty

(5 / 5)

V jednoduchosti je nielen krása ale aj chuť! Presvedčíme vás o tom dnes po prečítaní tohto článku. Nájdete v ňom tie najlepšie šaláty, z ktorých nepriberiete ani jediný gram a pritom budete cítiť sýtosť, akoby ste práve zjedli peknú porciu steaku.

pixabay.com

Mrkva, kapusta, šalát, či cvikla – toto všetko sú základné suroviny, ktoré sa bežne nachádzajú v našich chladničkách. Ak tam aj náhodou nie sú, skôr, či neskôr sa tam objavia, pretože sú základom väčšiny plnohodnotných jedál. No a predstavte si, že len z niekoľkých jednoduchých surovín sa dá pripraviť naozaj chutné a ešte aj zdravé jedlo.

Svieži vitamínový šalát

Budete potrebovať:

1 mrkvu

1 jablko

¼ stopkového zeleru

½ ČL citrónovej šťavy

2 PL olivového oleja

1 vetvičku petržlenovej vňate

soľ podľa chuti

Koreňovú zeleninu očistite a ošúpte a spolu s neošúpaným jablkom postrúhajte na hrubom strúhadle, pridajte nasekanú petržlenovú vňať a všetko trochu osoľte. Dobre zamiešajte a dochuťte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Opäť premiešajte a nechajte zachladiť.

Mexický kapustový šalát

Budete potrebovať:

0,5 kg bielej kapusty

1 vetvičku čerstvého koriandra

2-3 vetvičky čerstvej mäty

1 šalátovú uhorku

1 strúčik cesnaku

1 PL medu

2 PL citrónovej  šťavy

2 PL olivového oleja

soľ a korenie podľa chuti

Kapustu nakrájajte na jemné pásiky a v mise zmiešajte s nasekaným koriandrom a mätou. V inej miske si pripravte zálievku zmiešaním medu, citrónovej šťavy, olivového oleja a pretlačeného cesnaku. Pridajte soľ a korenie a dôkladne premiešajte. Všetko vylejte na kapustu a zamiešajte. Nechajte chvíľku zachladiť a potom podávajte.

Ostrý jarný šalát

Budete potrebovať:

300g bielej kapusty

2 mrkvy

1 veľké jablko

1 hrsť rukoly

1-2 PL sezamu

2 ČL strúhaného čerstvého zázvoru

1 ½ ČL jablkového octu

1 ½ PL olivového oleja

soľ a korenie podľa chuti

1 hrsť opečených orechov (akékoľvek)

Kapustu nakrájajte na pásiky, pridajte mrkvu  a jablko postrúhané na hrubom strúhadle. Potom pridajte sezam a rukolu a zamiešajte. V inej miske si pripravte zálievku z oleja, strúhaného zázvoru, jablkového octu a soli s čiernym korením. Nalejte na šalát a dobre zamiešajte. Na suchej panvici si opražte orechy (odporúčame lieskovce, ale použiť môžete akékoľvek) a potom ich vysypte na šalát.

Šalát s pomarančovým dresingom

Budete potrebovať:

400g bielej kapusty

2 mrkvy

2 PL slnečnicových semiačok

1 vetvička čerstvej petržlenovej vňate

3 PL jablkového octu

2 PL pomarančového džúsu

2 PL dijonskej horčice

1 PL olivového oleja

1 ČL strúhanej pomarančovej kôry

soľ a korenie podľa chuti

Kapustu nakrájajte na tenké plátky, mrkvu postrúhajte na hrubšom strúhadle. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a slnečnicové semienka. V inej miske si pripravte dresing. Zmiešajte pomarančový džús, olej, jablkový ocot, pomarančovú kôru, soľ, korenie a horčicu. Zalejte dresingom šalát a dobre premiešajte. Podávajte okamžite.

Červený šalát

Budete potrebovať:

2 cvikly

1 bielu reďkovku

1 cibuľu

3-4 PL olivového oleja

1 PL citrónovej šťavy

1-2 ČL cukru

soľ podľa chuti

Cviklu uvarte do polomäkka v šupe. Potom ju nechajte ochladnúť, ošúpte ju a postrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a strúhanú reďkovku. Posypte šalát soľou a cukrom a pridajte zvyšné zložky – olej, citrónovú šťavu. Opäť premiešajte a nechajte zachladiť.

zdroj titulnej fotky: pixabay, sovkusom.ru (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x