Jablko je ovocie typické pre toto krásne farebné obdobie. Neskutočne všestranné s chuťou, ktorá lahodí, je vhodné na prípravu či už koláčov, zákuskov, pyré a iných dobrôt. Máme pre vás tradičný litovský recept, ktorý sa začína pripravovať na jeseň, avšak podáva sa na Vianoce. Uchováva sa dlho, rovnako ako dobré syry a možno aj práve preto sa volá „apple cheese“ alebo ak chcete jablkový syr.
1,5 kg jabĺk
300 g cukru
1 lyžička škorice
Umyté jablká nakrájajte ich na malé kúsky, posypte ich cukrom, dobre premiešajte a zakryte na celú noc. Hrniec dajte nad malý oheň a varte 20 minút tak, aby jablká zmäkli.Varte tak, aby sa objem hmoty znížil na polovicu a neustále miešajte. Pridajte škoricu, 50 g drvených orechov alebo kúsky sušeného ovocia. Varte na slabšom ohni približne 10-15 minút. Vyberte si gázu navlhčite ju vodou, vložte do nej hmotu a nechajte tak. Zaťažte ju drevenou doskou a nechajte tak 24 hodín. Odstráňte gázu a položte hmotu na papier na pečenie. Samozrejme na jablkovom „želé“ nechajte položenú drevenú dosku a zaťažte ju niečím ťažším. Dobrota zreje 2 týždne. Skladujte v chladnom prostredí. Potom už stačí len narezať na plátky a môžete konzumovať. Maškrtka, ktorá vás zachráni, keď nemáte po ruke žiadnu desiatu alebo olovrant.
zdroj titulnej fotky: instagram/instagram, Gabriela, sovkusom