Zdravá hokkaido polievka

(5 / 5)

Tekvica hokaido nie je len zdravá zelenina, tento plod vám pomôže s vysokým tlakom, odvodňovaním, cholesterolom a navyše prispeje k správnemu tráveniu. Krásnou sýtou oranžovou farbou láka už na pohľad a jemnú chuť podčiarkne podmanivá aróma. Pripravte si ju v jednoduchej a diétnejšej verzii bez smotany, s výživnými semiačkami. Nič nepohladí aj ten najvyberanejší jazyk viac, ako hokaido polievka. Navyše, pripravenú ju máte do pol hodiny!

Jana

Tekvicové polievky sú v zimných dňoch ako stvorené na príjemné zahriatie, no mali by sme ich jesť celoročne. Sú plné dôležitých živín a pomáhajú aj pri trávení. Podľa nasledujúceho receptu si môžete pripraviť fantastickú hokaido polievku už za pár minút.

Budeme potrebovať:

1 tekvicu hokaido

1 stredne veľký zemiak

1 cibuľa

1 polievková lyžica olivového oleja

2 čajové lyžičky jablčného octu

100 ml bieleho suchého vína (muškátové)

plátok masla

1 čajová lyžička trstinového cukru (môže byť aj javorový sirup)

necelá 1/4 muškátového orecha (alebo na špičku kávovej lyžičky mletého)

soľ a čierne korenie na dochutenie

tekvicový olej a tekvicové/slnečnicové semiačka na posypanie (voliteľné)

Postup:

Najprv si ošúpeme a nakrájame cibuľu. Nemusíme ju krájať na drobno, pretože na konci sa polievka aj tak mixuje. Prichystáme si umytú tekvicu hokaido, z ktorej vydlabeme stred (dužinu a semienka) a nakrájame si ju na mesiačiky. Tie potom aj so šupou nakrájame na kocky. Následne si prichystáme jeden stredne veľký zemiak, ktorý polievku lepšie zahustí (ak ho nepoužijete, na chuti sa to výrazne neodrazí). Zemiak nakrájame na kocky.

Jana

V hrnci si rozohrejeme asi jednu polievkovú lyžicu olivového oleja a následne na ňom restujeme nakrájanú cibuľu. Smažíme ju do sklovita a potom k nej pridáme nakrájanú tekvicu a zemiak a zamiešame. Všetko necháme ešte chvíľu smažiť. Potom k surovinám pridáme plátok masla a deci bieleho vína. Keď sa maslo rozpustí, podlejeme všetko vodou (minimálne tak, aby sme všetky suroviny zaliali). Pridáme ešte soľ a čierne korenie podľa chuti a jednu lyžicu trstinového cukru. Všetko dobre premiešame a necháme chvíľku variť, pokiaľ nám zmes nezovrie. Následne trochu stiahneme plameň a necháme pomaly variť asi 15 až 20 minút.

Keď je zemiak i tekvica mäkká, môžeme do polievky nastrúhať necelú štvrtinu muškátového orecha. (Vystačíte si aj s mletým muškátovým orechom, ktorého pridajte na koniec kávovej lyžičky.) Pridáme ešte dve čajové lyžičky jablčného octu, ktorý chuť tekvice skvele podčiarkne. Všetko dobre zamiešame, necháme prevrieť a vypneme. Na záver polievku rozmixujeme a podávať ju môžeme pokvapkanú troškou tekvicového oleja. Skvele chutí aj s troškou tekvicových, slnečnicových alebo ľanových semienok, ktoré sú veľmi zdravé.

Jana
Jana

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: Jana

Tips & variations

  • Pri pridávaní jablčného octu a muškátového orecha môžete do polievky nasypať za hrsť nakrájanej petržlenovej vňate. Polievku ešte krajšie rozvonia.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x