Je len málo ľudí, ktorí by si nepochutili na kvetnatom karfiole. Ponúka sa nám toľko možností, ako ho spracovať, až je niekedy naozaj ťažké si vybrať. Karfiol je navyše skvelou voľbou pre ľudí, ktorí sa snažia zhodiť nejaké to kilo, takže neváhajte a zaraďte ho do svojho jedálnička častejšie! Či už sa rozhodnete pre lahodnú polievku, karfiol zapekaný či vyprážaný, alebo spojíte karfiol s mäšom, je na vás. Vybrali sme pre vás tento tip na obed alebo večeru!
1,5 kg karfiolu
500 ml mlieka
500 ml vody
200 ml kyslej smotany
200 g holandského syra alebo parmezánu
5 strúčikov cesnaku
maslo na pomastenie plechu
1 ČL muškátového oriešku
soľ na dochutenie
trochu čierneho korenia
Karfiol pokrájame na drobnejšie kúsky a dáme variť do osolenej vody na približne 5-7 minút, do ktorej sme pridali aj mlieko. Smotanu medzitým vymiešame s pretlačeným cesnakom, muškátovým orieškom, čiernym korením a polovicou nastrúhaného syra, pre ktorý sme sa rozhodli. Predvarený karfiol necháme scedíme, poukladáme do vopred vymasteného plechu maslom a zalejeme pripravenou zmesou zo smotany. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a akonáhle je vyhriata, dáme zapekať. Po desiatich minútach pridáme navrch zvyšný syr. Karfiol vrátime do rúry približne na ďalších 10 minút. Hotovo! Je na vás, aký syr si vyberiete a či si karfiol ešte nejak dochutíte. Pokojne si k nemu môžete dať zemiakovú kašu, alebo si ho vychutnať len takto. Je to na vás! Počkajte misku do predhriatej rúry na 200 minút 10 minút, potom odstráňte a posypte zvyšným syrom. Vráťte sa do rúry 10 minút. Hotovo!
Lucia