Zapekané kuracie so zeleninou

(5 / 5)

Pripravte si bleskový obed z jediného plechu. Nie je s ním takmer žiadna práca. Stačí len všetko nakrájať, dať na plech a šup s tým do rúry. Šťavnaté mäso so syrom a chutná zelenina so zemiakmi. Zdravý obed vo vlastnej šťave zvládne pripraviť každý. Navyše, suroviny na jeho prípravu máte celkom iste doma.

Veľmi jednoduchý obed, ktorý môžete pripraviť aj keď čakáte hostí. Z jedného plechu sa do sýta najedia všetci.

Budeme potrebovať:

3 kuracie prsia

4 až 5 zemiakov

3 mrkvy

1 paprika

2 paradajky

kúsok póru

2 cibule

2 strúčiky cesnaku

1 cuketa

soľ a čierne korenie podľa chuti

2 lyžice kyslej smotany

1 vajce

trochu tvrdého syra

4 polievkové lyžice olivového oleja

4 plátky masla

Postup:

Foto: autor

Najprv si pripravíme zemiaky, ktoré nemusíme šúpať. Stačí, ak ich poriadne vydrhneme a následne ich nakrájame na mesiačiky alebo kolieska podľa chuti. Rozložíme ich na dno plechu na pečenie. Posypeme ich čiernym korením a soľou a následne ich pokvapkáme dvoma lyžica olivového oleja. Potom zemiaky poriadne premiešame, aby sa na každý dostalo korenie a olej. Cibuľu očistíme a nakrájame na polovicu alebo štvrtiny – podľa jej veľkosti. Naukladáme ju pomedzi zemiaky. Následne si očistíme mrkvu a rozdelíme ju pozdĺžne na 4 časti (môžeme aj  na viac, ak je veľmi hrubá). Papriku umyjeme a nakrájame na dlhé pásy. Potom mrkvu i papriku naukladáme rovnomerne na zemiakovú vrstvu. Potom nasleduje cuketa, ktorú umyjeme, šupu môžeme nechať a nakrájame ju na kolieska. Kolieska cukety naukladáme na celú plochu.

Foto: autor

Vrstvu cukety pokvapkáme lyžicou olivového oleja. Vezmeme pór a nakrájame ho na kolieska. Tie rozdrobíme a posypeme nimi cuketu. Paradajky nakrájame tiež na kolieska a vytvoríme z nich ďalšiu vrstvu.

Foto: autor

Potom prejdeme ku kuraciemu mäsu, ktoré rozdelíme pozdĺžne na polovicu, aby sme získali tenšie filety. Okoreníme a osolíme ich z oboch strán a vytvoríme z nich poslednú vrstvu na plechu. Následne ich pokvapkáme lyžicou olivového oleja. Na záver si ešte môžeme nakrájať cesnak na tenké kolieska a naukladať ho na mäsu. Dodá mu lahodnú arómu.

Foto: autor

Takto pripravené mäso so zeleninou zakryjeme alobalom a necháme piecť v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 40 minút. Kým sa nám jedlo pečie, pripravíme si zmes z dvoch lyžíc kyslej smotany, 1 vajíčka a trochy strúhaného syra (asi 2 polievkové lyžice). Všetko zamiešame a vytvoríme hustú zmes. Po 40 minútach odkryjeme alobal a pripravenou zmesou natrieme kúsky mäsa.

Foto: autor

Dáme zapiecť už bez alobalu ešte na cca 15 minút alebo dovtedy, pokiaľ sa syrovo-smotanová vrstva na vrchu mäsa nezapečie. Jednoduchý obed zo zeleniny a mäsa z jediného plechu je hotový.

Foto: autor

 

 Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x