Vynikajúci diétny obed, ktorý vás nasýti a zároveň si nemusíte robiť výčitky kvôli postave. Šťavnaté kuracie mäso, maslová zelenina a roztápajúci sa syr na povrchu vám iste zachutia. Pripravte si zapekanú cuketu, ktorá nielen skvele vyzerá ale ešte lepšie chutí. Rýchly a zdravý obed alebo ľahká večera, ktorú si môžete pripraviť s nasledujúcim receptom.
Cuketa azda nikdy neomrzí. Pripravte si ju v zapekanej forme s mäsom. Ak vám mäso nie je po chuti, pokojne ho nahraďte tofu alebo červenou fazuľou a pripravte si chutnú vegetariánsku verziu.
1 väčšia cuketa
2 kuracie prsia
3 až 4 polievkové lyžice olivového oleja
1 menšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
trochu zelenej cibuľky (nemusí byť)
2 malé paradajky
3 až 4 polievkové lyžice mrazeného hrášku
3 až 4 polievkové lyžice mrazenej kukurice
2 plátky syra (alebo tvrdý strúhaný syr)
soľ a čierne korenie podľa chuti
1/3 kávovej lyžičky korianda
1/3 kávovej lyžičky kurkumy
1/3 kávovej lyžičky kari korenia
1/2 kávovej lyžičky mletej červenej papriky
1 polievková lyžica sušenej petržlenovej vňate
2 polievkové lyžice masla
Cuketu si dôkladne umyjeme, odrežeme jej koniec, kde bola stopka a prerežeme ju pozdĺžne na polovicu. Následne pomocou lyžice vydlabeme vnútro a z cukety urobíme „lodičku“. Semiačka môžeme dať bokom a tuhú vydlabanú časť si odložíme, keďže ju budeme smažiť.
Následne si dáme do hrnca alebo panvice olivový olej. Cibuľu nakrájame na malé kocky a restujeme na rozpálenom oleji do sklovita. Zatiaľ si umyjeme kuracie prsia, nakrájame ich na malé kúsky a pridáme k cibuli, ktorá je už skoro hotová. Mäso restujeme zo všetkých strán, aby nám chytilo peknú zlatistú farbu. Pridáme k nemu nakrájané zelené stopky z mladej cibuľky (no nie je to nutné) – asi 3 až 4. Pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti a potom primiešame aj koriander, červenú mletú papriku, kurkumu, kari a všetko dôkladne premiešame. Keď je mäso osmažené, pridáme k nemu vydlabanú časť cukety, mrazený hrášok a mrazenú kukuricu. Pridáme maslo, ktoré zjemní chuť. Za občasného miešania smažíme ďalej, pokiaľ nebude mrazená zelenina mäkká a pred koncom pridáme aj nakrájanú paradajku. Následne odstavíme zo sporáka, pridáme petržlenovú vňať a zamiešame.
Na plech na pečenie si uložíme vydlabané cukety a naplníme ich pripravenou zmesou z mäsa a zeleniny. Pečieme na trošku vymastenom plechu alebo na papieri na pečenie, ktorý dáme na plech na pečenie.
Naplnenú pripravenú cuketu potom pečieme asi 15 minút v rúre rozohriatej na 200 stupňov. Po 15 minútach na ňu naukladáme plátkový alebo strúhaný syr a pečieme asi ešte ďalších 10 minút alebo pokiaľ sa syr pekne neroztopí a na povrchu nebude mierne pripečený. Pred podávaním môžeme posypať petržlenovou vňaťou.
Podávame napríklad s pečenými zemiakmi, ktoré stačí upiecť v šupke. Pripraviť ich môžete aj zarovno s cuketou. Stačí ich dať na začiatku (keď pripravujeme cuketu) do osolenej vody, počas prípravy sa zemiaky predvaria a potom ich v celku uložíme na plech k cukete. Môžeme ich potrieť olivovým olejom. Vyberáme menšie zemiaky, aby sa nám prepiekli celé. Cuketa je však skvelá aj samotná, najmä ak držíte diétu. Je plná zeleniny a kuracieho mäsa, takže si k nej môžete pripraviť len čerstvý šalát.
Prajeme vám dobrú chuť!
Jana