TOP 6 minútkových omáčiek na cestoviny

Loading...
(3 / 5)

Máte v obľube cestoviny na rôzne spôsoby? Chcete pod mäso vyskúšať konečne niečo nové? Prinášame vám skvelé tipy na domáce omáčky, ktoré sú hotové za pár minút. Deti cestoviny milujú a mäso na prírodno je u nás doma rovnako tradícia. Čo tak vyskúšať niečo nové?

Paradajková omáčka

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gratefullyglutenfree (@gratefullyglutenfree) on

Budeme potrebovať:

  • krájané paradajky v konzerve
  • 2 strúčiky cesnaku
  • bylinky
  • soľ a korenie
  • strúhaný syr

Postup:

Stačí, keď do hrnca vylejete paradajky, pridáte pretlačený cesnak a dochutíte bylinkami, čerstvo namletým korením a soľou. Kto chce, môže pridať trochu cukru alebo medu. Podávame s cestovinami a posypaneé syrom. Omáčka sa však hodí aj pod mäso, na taliansky spôsob napríklad aj s olivami a cherry paradajkami či dusenou zeleninou.

Syrová omáčka

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samantha Nevells 🍴 (@allthingsglutenfree) on

Budeme potrebovať:

  • 2 lyžice masla
  • 2 strúčiky čerstvého cesnaku
  • polovicu čerstvej cibule
  • 125 ml smotany na varenie 30%
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

V hlbšej panvici nechajte roztopiť maslo a pridajte k nemu cibuľu a cesnak. Cibuľu nechajte poriadne osmažiť a následne pridajte smotanu a strúhaný parmezán. Varte, kým sa syr neroztopí a nakoniec pridajte soľ a čierne korenie. Následne môžete podávať. Dobrú chuť.

Omáčka z koreňovej zeleniny ala sviečková

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michaela (@misticka_) on

Budeme potrebovať:

  • 80 ml suchého bieleho vína
  • 30 gramov šalotky
  • 2 PL dijonskej horčice
  • 1,5 lyžičky citrónovej šťavy
  • soľ a korenie
  • trošku silného vývaru
  • 60 ml smotany
  • čerstvé oregano
  • 10 gramov masla

Postup:

Suché biele víno nalejeme do hrnca a pridáme trošku vývaru. Pridajte nasekanú šalotku a nechajte speniť. Následne pridajte horčicu a citrónovú šťavu. Povaríme tak, aby sa nám víno vyredukovalo. Osolíme a okoreníme.

Povaríme asi 2 minúty a prilejeme smotanu. Varíme ďalšie tri minúty. Potom hrniec odstránime z tepla a pridáme oregano a maslo. Miešame tak, aby nám omáčka trošku zhustla a dostala krémovú konzistenciu. Podávame, dobrú chuť.

Bazalkové pesto

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gosiak (@gosha.gos) on

Budeme potrebovať

  • 2 strúčiky olúpaného cesnaku
  • 2 hrnčeky bazalkových lístkov
  • ½ hrnčeka pomletých orieškov (kešu, vlašské)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • šťavu z jedného citróna
  • soľ, korenie

Postup:

Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme na hladkú zmes a naplníme sklenené poháriky. Do pesta môžete pridať aj strúhaný parmezán, ale sa väčšinou zaobídem bez toho. Dobrú chuť.

Omáčka  Cacio e Pepe

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lydia • That’s Soo Cheesy 🧀 (@thats_soo_cheesy) on

Budeme potrebovať:

  • špagety
  • 4 PL masla izbovej teploty
  • 1 PL extra panenského olivového oleja
  • 2/3 strúhaného parmezánu
  • soľ a čerstvo namleté korenie

Postup:

Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Pridáme špagety a varíme ich 8 minút. Zlejeme ich a nepreplachujeme. Kým sa nám špagety varia, maslo rozmixujeme s olivovým olejom a syrom tak, aby sa nám vytvorila pasta. Keď máme cestoviny uvarené, odložíme si asi 1/2 hrnčeka horúcej vody, v ktorej sa varili.

túto vodu dáme na panvicu. Do misky, kde máme hustú syrovú hmotu dáme špagety a premiešame. Dáme ich na panvicu s vodou a opäť premiešame. Vytvorí sa nám hustá omáčka. Až teraz dochutíme korením a soľou. Podávame s lístkom bazalky a môžeme ešte posypať syrom. Dobrú chuť.

Cviklová omáčka

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aditi (@the_creative_vegetarian) on

Budeme potrebovať

  • predvarenú cviklu asi 500 gramov
  • čili podľa chuti (čerstvé alebo sušené)
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 100 ml olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • syr feta

Postup:

  • Cestoviny si dáme klasicky variť na 7 minút do vriacej vody. Ja som použila penne, aby sa omáčka dostala aj do vnútra. Namiesto mixéru som použila smoothie maker, no pokojne mixujte aj v kuchynskom robote.
  • Predvarenú cviklu nakrájame na menšie kúsky, pridáme nakrájanú čili papričku, prípadne aj sušenú, cesnak, olej a trošku soli. Hmotu dobre rozmixujeme, aby bola úplne hladká.
  • Ochutnáme a ak je potrebné, ešte osolíme. Pridáme trošku citrónovej šťavy a omáčku si môžeme zohriať v hrnci. Potom už len pridáme cestoviny, premiešame a podávame posypané feta syrom. Naozaj výborná kombinácia chutí. Dobrú chuť.
Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x