Spôsobov prípravy slaninky v slanom náleve existuje hneď niekoľko. Stačí si vybrať ten, ktorý vám chutí najviac. Ak ste ešte slaninu v slanom náleve nejedli, máte čo dobiehať. Dobrota nad všetky dobroty poteší najmä maškrtné jazýčky vašich silnejších polovičiek.
Každá domácnosť, ktorá už niekedy pocítila vôňu slaniny v slanom náleve vie, že tajomstvo tkvie v niekoľkých veciach. Niekto slaninu obvarí v cibuľových šupkách, niekto ju predpečie, a iný zasa poriadne posype cesnakovou zmesou. Náš recept vám však bude chutiť zaručene najviac! Pripraviť si slaninu v soľanke, teda v koncentrovanom soľnom roztoku, ktorý sa používa na solenie mäsa, bravčovej masti, či rybaciny, nikdy neoľutujete.
2kg slaniny
2 šálky vody
1PL soli
3-5 bobkových listov
10 celých zrniek čierneho korenia
červená paprika od chuti
3 strúčiky cesnaku
Pripravte si slaný roztok. Nalejte vodu do hrnca, pridajte soľ a nechajte povariť približne 30 minút.
Nakrájajte slaninu na menšie kúsky, ideálne na kocky, ale môžete aj inak, ako máte radi. Pripravte si pohárom s objemom približne 3 litre.
Naukladajte doň slaninu nakrájanú alebo narezanú na ľubovoľné kusy. Medzi slaninu pravidelne vkladajte aj bobkový list, aby sa jeho chuť rozložila do celého objemu pohára, nie len v jednom mieste. Tak isto pretláčajte cesnak. Kto má rád kúsky cesnaku, nemusí ho pretláčať, stačí ho pokrájať na tenké plátky a vkladať spolu s bobkovým listom medzi slaninu.
Soľný roztok nechajte vychladnúť a keď je ešte vlažný zalejte ním slaninu v pohári. Okamžite uzavrite a uistite sa, že cez viečko neuniká vzduch. V izbovej teplote nechajte poháre odstáť hore dnom počas celej noci a potom odložte do chladničky. Slaninka vydrží približne 10-14 dní.
Ak sa pýtate, prečo by niekto jedol zavarený tuk, tu máte odpoveď. Sadlo, alebo tuk, je produkt v správnej miere mimoriadne účinný pre zdravie, pretože obsahuje kyselinu arachidonovú. Tá v rastlinných tukoch chýba a pritom je dôležitou súčasťou imunitných procesov a metabolizmu cholesterolu v našom tele. Pravidelná konzumácia niekoľkých plátkov slaniny vám neublíži, naopak vášmu telu môže dodať to, čo bežne nedostáva a pritom potrebuje.
Vyskúšate?
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru