Vrstvený brusnicovo-orechový koláč

(5 / 5)

Tento koláč je majstrovským dielom sám o sebe. Jeho príprava nie je nič pre neskúsené ruky a predsa ho zvládne každá snaživá pekárka. Vychutnajte si fantáziu v podobe nadýchaného vrstveného cesta, brusníc, muškátového orieška a orieškov.

Budete potrebovať:

350g polohrubej múky

20g čerstvého droždia

110ml mlieka

80g kryštálového cukru

½ ČL soli

1 celé vajce

2 žĺtky

40g roztopeného masla

120g studeného masla

1 ČL muškátového orieška

200g sušených brusníc (alebo hrozienok)

100g mandlí (alebo orechov)

1 balíček vanilkového cukru

Postup prípravy:

Droždie vložte do teplého mlieka, aby nakyslo na kvások. 40g masla dajte roztopiť. Medzitým vymiešajte do peny celé vajce, žĺtka, cukor a vanilkový cukor. Múku preosejte do väčšej misy a vytvorte v strede jamku. Do tej nalejte kvasnice v mlieku a vaječnú zmes, pridajte soľ a premiešajte. Nakoniec pridajte roztopené a mierne ochladené maslo. Potom vymieste cesto. Ak aj bude lepkavé, nepridávajte doň múku skôr, ako po desiatich minútach miesenia. Misku si vymastite trochou masla alebo potrite olejom a nechajte v nej cesto podkysnúť prikryté fóliou aspoň 1-1,5 hodiny.

Brusnice alebo hrozienka si zalejte horúcou vodou a nechajte ich 15 minút postáť, aby zmäkli. Mandle, alebo iný druh orechov opečte na sucho v panvici do hneda.

Cesto rozdeľte na tri časti a všetky zabaľte do fólie a nechajte ešte 10 minút odpočívať. Pracovnú dosku si posypte múkou a cesto vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Cesto by malo byť nadýchané, ale nemalo by sa trhať. Namažte ho vrstvou zmäknutého masla a posypte brusnicami, nasekanými orieškami a muškátovým orieškom. Toto urobte s každým vyvaľkaným obdĺžnikom. Potom jeden po druhom zrolujte na čo najtenšie. Zabaľte rolky do potravinovej fólie a dajte na teplé miesto.

Potom každú rolku prerežte pozdĺžne cez stred a pri jednom z koncov zastavte, aby ste ho nerozrezali na dve polovice. Od spojeného konca začnite cesto rolovať. To urobte so všetkými tromi rolkami a vrstvite ich na seba, napájajte ich, aby vznikol čo najdlhší pás cesta zrolovaného do jednej veľkej „veže“. Koláč dajte do pekáča vyloženého papierom na pečenie a nechajte ho ešte 20 minút podkysnúť. Potom ho dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov, pečte prvých 10 minút. Teplotu následne znížte na 180 stupňov a pečte už len 25 minút. Hotový koláč nechajte vychladnúť a podávajte posypaný práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: youtube, (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x