Vrstvená smotanová torta

Loading...
(0 / 5)

Táto netradičná, no vizuálne mimoriadne zaujímavá torta vás dostane. Nielen svojou chuťou, ale aj tým, ako po rozkrojení vyzerá. Nebudete veriť, aké je to jednoduché, ale túto na oko komplikovanú tortu zvládne aj úplný začiatočník.

Torta vzhľadom pripomína odpílený kmeň starého stromu. Striedajú sa v nej farby, ktoré vytvárajú dojem letorastov. S touto tortou zabodujete kdekoľvek a kedykoľvek. Je ľahká, svieža a nenáročná. Za suroviny takisto nezaplatíte veľa, pretože táto torta je presne ten typ pečiva, ktoré urobíte takmer z ničoho.

Budete potrebovať:

1,5l kyslej smotany

650g kryštálového cukru

2 vajcia

4 PL prášku do pečiva

180g polohrubej múky

300g sušených hrozienok

300g sušených marhúľ

300g sušených sliviek

100g vlašských orechov

Postup prípravy:

Zmiešajte 500g smotany a 300g cukru, vajcia a po častiach pridávajte múku s práškom do pečiva. Vypracujte cesto a odložte ho prikryté na 1 hodinu do chladničky.

Medzitým si pripravte plnku. Vlašské orechy vložte do igelitového vrecka a uzatvorte ho. Valčekom na cesto orechy vo vrecku rozdrvte na malé kúsky. Potom dajte všetky tri druhy sušeného ovocia jednotlivo do misiek. Zalejte horúcou vodou a prikryte. Nechajte postáť 15 minút, aby ovocie zmäklo a napučalo. Potom sušené ovocie jednotlivo rozmixujte v mixéri, alebo prejdite cez mlynček na mäso. Ku každému druhu ovocia pridajte 50g kryštálového cukru (približne 2 polievkové lyžice).

Vyberte z chladničky cesto a rozdeľte ho na 6 častí. Každú z nich vyvaľkajte na do tvaru obdĺžnika. Rozmixované sušené ovocie nanášajte v takomto poradí: prvý a druhý plát cesta – marhule, tretí a štvrtý plát cesta – hrozienka, piaty a šiesty plát cesta – slivky. Po rozotretí sušeného ovocia na cesto plát zrolujte do čo najtenšej rolky.

Všetky rolky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 25-30 minút do zlatista.

Medzitým si rozšľahajte zvyšný cukor s kyslou smotanou. Vylejte približne tretinu smotanovej zmesi na dno tortovej formy vystlanej potravinovou fóliou.

Dopečené rolky nakrájajte na rovnomerné kúsky hrubé približne 3 cm. Rozkrájané kúsky ukladajte do tortovej formy na smotanu striedavo – marhuľové, hrozienkové a slivkové. Na vrch vylejte ďalšiu tretinu kyslej smotany a vrstvenie zopakujte. Na vrchnú vrstvu dolejte zvyšok smotany a posypte rozdrvenými vlašskými orechmi.

Tortu zakryte potravinovou fóliou a odložte do chladničky stuhnúť na 8-10 hodín.

Pozrite si podrobný video postup, ako tortu pripraviť.

Tortu môžete podávať s čerstvou šľahačkou, horúcou čokoládu, či čerstvým ovocím. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x