Blížia sa sviatky, kedy všetci pečú rôzne zákusky a koláče viac než inokedy. Ak by ste chceli obnoviť svoje staré recepty, máme pre vás výborný tip. Vyskúšajte vynikajúci Viedenský zákusok, ktorý môžete svojím hosťom podávať ku obľúbenej poobednej kávičke. Tento recept je navyše celý z čokolády, takže určite bude chutiť aj najmenším. Je veľmi jednoduchý, takže vám nezaberie jeho príprava veľa času. Upiecť si ho môžete kedykoľvek, nie len počas Vianočných sviatkov.
Budeme potrebovať:
Cesto:
- 100 g masla
- 150 g čokolády
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice múky
- 4 vajcia
Plnka:
- 350 g čokolády
- 1/2 l smotany
- 3 lyžice rumu
- 3 lyžice práškového cukru
Poleva:
- 50 g čokolády
- 1 lyžica oleja
Postup:
- Zmiešajte maslo spolu s práškovým cukrom. Do tejto zmesi pridajte po jednom žĺtka. Bielka si odložte nabok. Všetko pomaly spolu premiešajte. Pridajte múku a roztopenú čokoládu.
- Poriadne premiešajte a pridajte bielka. Plech obložte papierom na pečenie a nalejte cesto. Pečte pri teplote 200 stupňov asi 30 minút. Upečené cesto si prerežte na polovicu.
- Čokoládu si polámte na menšie kúsky a spolu so smotanou ju dajte rozpustiť nad parou. Následne zmes nechajte 2 hodiny vychladnúť. Do vychladnutej zmesi pridajte práškový cukor a zmes vymiešajte do tuhého krému.
- Následne do krému pridajte rum. Premiešajte a cesto natrite krémom. Položte druhú časť cesta a navrch polejte čokoládou. Koláč je hotový, dobrú chuť!
Gabriela, recepti-iz-moje-kuhinje.blogspot.com