Aj vy na Vianoce pripravujete pusinky z bielkov? Dnes trochu netradičný recept bez kokosu a s čokoládou. Mramorové pusinky vyzerajú naozaj efektne, a keď ich ochutnáte, nebudete ľutovať. Roztápajú sa na jazyku a zjete ich tak rýchlo ako jednohubky. Vaša rodina ich bude milovať. Hriešna varianta, no určite skvelá voľba.
3 veľké vaječné bielky
3/4 hrnčeka cukru
2 lyžice práškového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
1/2 lyžičky octu alebo citrónovej šťavy
240 gramov rozpustenej čokolády
Najskôr si predhrejeme rúru na 130 stupňov Celzia. Na pečenie si pripravíme plech a papier na pečenie. Do veľkej misky si oddelíme 3 veľké bielky a vyšľaháme ich pomocou mixéru do polotuha. Za stáleho miešania pridávame cukor, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu alebo ocot. Ja preferujem varenie a pečenie s citrónovou šťavou, ale voľba je na vás. Mixérom šľaháme až kým nám nevznikne krásny tuhý sneh. Cukor sa rozpustí a sneh chytí krásnu lesklú glazúru.
Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a pomocou lyžice vlejeme trošku do snehu, no nemiešame. Stačí keď odoberieme časť snehu, pofŕkame ho čokoládou, urobíme pár oblúčikov aby sme vytvorili mramorový efekt a vytvoríme pusinky. Tu je kreativita na správnom mieste.
Pomocou lyžice vytvarujte menšie kopčeky a naukladajte ich na papier na pečenie. Pusinky pečieme v predhriatej rúre približne 40 až 50 minút. Keď sa budú dať ľahko odlepiť z papiera na pečenie, sú hotové. Počkáme, kým vychladnú a podávame. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)