Na Vianoce existuje mnoho receptov a variácií na jednotlivé koláčiky a zákusky a pritom sú všetky v niečom podobné. Ak ste milovníci orechových rožtekov, rozhodne sa pozrite lepšie na tento recept. Plnené rožteky sú nielen zárukou kvalitného pečiva, ale aj sladkosti, ktorá rozohrá na vašom jazyku nevídané chute!
3 hrnčeky polohrubej múky
200g masla
200g kyslej smotany
2 vajíčka
1 hrnček kryštálového cukru
200g mletých vlašských orechov
štipka soli
Múku si preosejte a primiešajte s maslom izbovej teploty, pridajte 2 žĺtky, kyslú smotanu, štipku soli a vymieste cesto. Potom cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho v chladničke odpočívať asi 40-60 minút.
Zatiaľ si pripravte krém. V mixéri pomeľte orechy, pridajte cukor a dva vaječné bielky. Dobre vymiešajte.
Cesto potom vyberte z chladničky a rozdeľte ho na 4 časti a každú si vyvaľkajte do formy kruhu. Ten rozdeľte nožom na 16 tenkých trojuholníčkov (ako pizzu). Do každého trojuholníčka dajte trochu plnky a zarolujte ho do tvaru rožteka. Rožteky dajte piecť do rúry vyhriatej na 180-200 stupňov a pečte 20-25 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: instagram, sovkusom.ru (M)