Vianočné orechové koláčiky

Loading...
(0 / 5)

Orechy bezpodmienečne patria k Vianociam. Aj vy máte chuť vyskúšať možno niečo nové, aby nebolo každé vianočné stolovanie rovnaké? Tieto koláčiky váš štedrovečerný stôl určite oživia. Poznáte tradíciu, prečo sa počas vianočnej večere jedia orechy? Je to preto, aby sme boli celý nasledujúci rok múdri – pretože orech sa vzhľadom podobá na ľudský mozog. Prinášame vám recept na orechové koláčiky, ktoré sú veľmi lahodné a krehké, poliate čokoládou a vianočne vyzdobené.

Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček (cca 2dc) mletých orechov
  • 400g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • štipku mletej vanilky a škorice
  • 1 KL kypriaceho prášku
  • pól hrnčeka cukru
  • 1 vanilkový cukor

Na dozdobenie:

  • kúsok masla
  • štipka mlieka
  • čokoláda
  • marcipánové ozdôbky

Postup:

  • Všetky ingrediencie, okrem jedného vajíčka si nachystáme a vložíme do misy, v ktorej budeme cesto spracovávať. Takže nateraz použijeme len dve vajcia. Cesto si v rukách spracujeme a necháme ho na 15 minút odležať. Medzitým si pripravíme pracovnú dosku, na ktorej budeme cesto vaľkať a taktiež formičky a múku.
  • Vopred si zohrejeme rúru na 160 stupňov – bez ventilátora, pretože sa potom môžu veľmi rýchlo spiecť.
  • Vymúčnime si pracovnú dosku, položíme si cesto, ktoré jemne poprášime múkou. Takto pripravené cesto rozvaľkáme cca na hrúbku 2-3 cm. Môžete si ho spraviť samozrejme aj hrubšie aj tenšie, také aké vašim labužníkom vyhovujú.
  • Cesto následne vykrajujeme a ukladáme na plech, ktorý si vystelieme papierom na pečenie. Pripravíme si v malej miske 1 vajíčko, do ktorého môžeme primiešať štipku cukru, prípadne aj mleté orechy, aby boli koláčiky živšie.
  • Takto pripravené cesto vložíme do rúry a pečieme cca 7 minút. Samozrejme stále kontrolujeme, pretože jednotlivé rúry môžu odlišnou intenzitou piecť.
Foto: receptik.sk (Veronika S.)
  • Napokon ich necháme vychladnúť a pripravíme si v malom hrnci čokoládovú polevu. Rozlámeme si čokoládu, vložíme kúsok masla, prípadne aj 0,2dcl mlieka a necháme roztopiť na miernom ohni. Čokoládu aplikujeme čajovou lyžičkou na hotové koláčiky a následne čokoládu rozotrieme a dozdobíme. Pri zdobení sa fantázii už medze nekladú… Ja som použila marcipánové stromčeky a perličky a tiež obyčajný práškový cukor, ktorý znázorňuje sneh.
  • Prajem dobrú chuť!
Foto: receptik.sk (Veronika S.)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x