Kedy pečiete medovníky vy? Ja začínam už 6 týždňov pred Vianocami, pretože som rada pripravená skôr a aspoň mi ostáva viac času na iné sladké dobroty a samozrejme na veľké upratovanie. Ak ste hľadali TEN recept, vďaka ktorému budú medovníky vždy mäkké, tak vám prezradím, že ja som ho našla. Zvedavé?
750 gramov hladkej múky
pol balíka perníkového korenia
250 gramov práškového cukru
1 lyžička sódy bikarbóny
3 veľké vajíčka
200 gramov medu
150 gramov masla
Do hrnca si vylejeme med a pridáme maslo. Hmotu zohrievame na miernom až strednom plameni. Keď sa maslo rozpustí a krásne spojí s medom, môžeme hrniec odstaviť.
Vo veľkej miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom a pridáme perníkové korenie a sódu bikarbónu. Až na koniec primiešame rozpustený med s maslom. Celé to dobre premiešame a postupne pridávame múku. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré je hotové vtedy, keď sa už nelepí na prsty. Cesto si vždy prikryjem kuchynskou utierkou a nechám ho na teplom mieste jeden celý deň. Možno sa vám to bude zdať zvláštne, že tak dlho čakáme, no stojí to za to. Cesto je naozaj perfektné a má skvelú konzistenciu.
Na ďalší deň si pomúčime dosku a vyvaľkáme klasicky cesto. Vyberieme si tie najrozmanitejšie vykrajovátka a povykrajujeme rôzne tvary. Cesto by nemalo byť ani príliš hrubé a ani príliš tenké, skúsené gazdinky vedia. Medovníčky si naukladáme na plech a pečieme ich cca 10 minút pri teplote 160 stupňov Celzia. Ak máte nejaké väčšie tvary, doba pečenia sa trochu predĺži, napríklad o nejaké 3 minútky.
Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Medovníčky sú mäkké a naozaj úžasné. Skladujeme ich v uzavretej nádobe a nie je potrebné pridávať kúsky jablka či chlieb. Ja mám ešte taký trik. Keďže na Vianoce toho máme strašne veľa a vonku je zima, snažím sa vždy odbremeniť svoju chladničku. Medovníky teda skladujem vonku. Keď ich prinesiem na tanieri dnu, trvá chvíľku, kým opäť zmäknú, takže sa nezľaknite, ak budú pri vonkajších teplotách tvrdé. Želám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: (Lucia M.)