Existuje vôbec niečo, čo Vianoce vystihuje viac ako sladké a rôzne druhy koláčov? Okrem medovníkov a lineckých si môžete upiecť napríklad vynikajúcu vianočnú roládu.
Na vianočnú čokoládovú roládu budeme potrebovať
- 6 vajíčok
- 6 PL cukru
- 5 PL múky
- 2 PL kakaa
- 2 PL medu
Na plnku
- 1 ČL pudingového prášku
- pollitra mlieka
- 4 PL cukru
- 250 gramov mascarpone
- čokoládový likér
Na polevu
- 4 PL kakaa
- 5 decilitra mlieka
- 4 PL práškového cukru
Vianočnú čokoládovú roládu si pripravíme nasledovne
- Najprv si oddelíme osobitne žĺtky a bielky. Bielka vyšľaháme na penu a cukor pridáme k žĺtkom spolu s kakaom. Vyšľaháme na penu.
- Penu potom primiešame do smotany, pridáme múku, premiešame a potom med a opäť premiešame.
- Zmes vylejeme na pekáč a pečieme asi 10 minút. Horúce ho dáme na mokrú utierku a zvinieme.
- Potom si pripravíme puding s mliekom, cukrom a likérom. Vyšľaháme, aby bol hladký a potom vmiešame šľahačku.
- Keď cesto vychladne, rozvaľkáme ju a naplníme čokoládovou plnkou. Zrolujeme a pripravíme si polevu.
- Kakao zmiešame s cukrom a mliekom, dávame pozor, aby nebola hustá, ale ani riedka. Vylejeme navrch a necháme postáť.