Aké rezne pripravujete na Veľkú noc? Niekde je len údené mäso a šalát, inde sa vo veľkom vyprážajú rezne, prípadne sa pripravuje mäso aj na prírodno. Nech už sa chystáte na ktorúkoľvek možnosť, dobrý černohorský veľkonočný rezeň nikdy nie je zlý. Recept určite ocenia všetci.
Na veľkonočný rezeň budeme potrebovať:
- bravčové alebo kuracie mäso
- soľ a korenie
- múka
- vajíčko
- strúhanka
- 2 nastrúhané zemiaky
- 1 strúčik cesnaku
- bravčová masť/olej
Postup:
- Ak je potrebné, mäso si najskôr naklepeme, osolíme a okoreníme. Následne ho obalíme v múke. V inej miske si zmiešame vajíčko a nastrúhané zemiaky spolu so strúčikom cesnaku.
- Mäso následne obalíme a na záver ho ešte dáme do strúhanky a dobre popritláčame. Ak chcete, trojobal opakujte. Rezne potom vysmažíme a naukladáme na papierovú servítku, aby nasiakla prebytočnú masť. Na koniec ešte rezne môžete posypať nastrúhaným syrom. Podávame so šalátom a zemiakmi. Dobrú chuť.
Tipy od labužníkov na tie najlepšie rezne:
- Dať ich do mlieka a obalené hneď vyprážať, neuskladňovať obalené v chladničke.
- Ja dávam do vajec smotanu a múku. Sú fajnovo napuchnuté a tento recept mám od kuchárky, ktorá varí na svadby.
- Moja mamina ma naučila obaľovať nasledovne: múka, vajce, múka, vajce (do vajíčok nedávame žiadne mlieko, smotanu ani vodu) strúhanka. V živote sme ich nemali ako dosky.
- Dievčatá, ak má byť rezeň nadýchaný, musí plávať v oleji, ktorý je poriadne rozpálený…Ak neveríte, príďte na koštovku k nám.
- Do vajíčok trošku šľahačky. Ja potieram rezne z jednej strany horčicou a obaľujem tesne pred vyprážaním.
- Strúhanka, vajíčka s pivom, strúhanka. Po vypražení ich zakryjem pokrievkou a trošku pokvapkám vodou.
- Ja už robím podľa mojej svokry. Rezne neobaľujem v múke ale v strúhanke, vajíčkach a znova v strúhanke, vyprážam na oleji s brav.masťou a sú výborné, chrumkavé.
- Po vypražení hneď ponoriť do vriacej vody.
- Šesť vajec, kyslá smotana, cesnak, soľ, korenie, petržlenová vňať. Vymiešať, namočiť rezne a ja nechám aj tri dni v chladničke. Potom len obaliť v strúhanke a vyprážať. Sú vynikajúce a vrelo odporúčam.
- Rezne treba vyprážať na masti a budete mať krásnu vôňu aj chuť, nie na oleji. Treba pri nich stáť a obracať ich, aby boli do zlata, oko vidí, že ich treba brať a dať na servítku a zakryť.
- Dať do kyslej smotany, vajíčka, cesnak, trochu vegety a nechať namočené cez noc. Obaliť len v strúhanke a sú nadýchané a chuťovo výborné. Tie, čo nevysmažíte môžte nechať namočené v chladničke.
- To ja mám recept od mojej drahej babičky. Ja ich ani poriadne nevyklepem, len tak ledabolo, ale konce trošku narežem, aby sa „nekrútili“. Posolím a na každý rezeň dám za lyžicu mlieka a nechám odstáť do nasledujúceho dňa. Zásadne obaľujem v hladkej múke a strúhanku nevtláčam do mäska. Zasadne vyprážam v bravčovej masti a tej musí byť statočne. Vybraté rezne dávam do papierových utierok, aby sa odsala masť a tak ich ukladám do alobalu do kameninového hrnca. Rezníky sú hebučké, mäkké, chutné…mňam.