Veľkonočná plnka s vajcom

Loading...
(2.3 / 5)

Milovníci mäsa na všetky spôsoby si na tomto jedle istotne pochutnajú. Fajnová a šťavnatá plnka, ktorá sa hodí nielen na Veľkú noc vás poteší lahodnou chuťou. Navyše, vyzerá perfektne pri servírovaní vďaka uvareným vajíčkam v strede. Jednoduché jedlo, ktorého príprava je naozaj blesková sa hodí k zemiakom ale aj prívarkom a rôznym omáčkam. Pripravte si túto skvelú plnku podľa nasledujúceho receptu.

Ak sa vám nechce tráviť dopoludnie pri sporáku a na prípravu obedu nemáte veľa času, rozhodne by ste mali skúsiť tento recept. Mäsová plnka, ktorá je pripravená expresne rýchlo sa pečie v rúre sama, zatiaľ čo vy si môžete pripraviť prílohu. Necháte sa zlákať?

Budeme potrebovať:

1 kg mletého mäsa (bravčové s hovädzím)

2 vajcia

5 vajec uvarených na tvrdo

3 polievkové lyžice strúhanky

1 lyžica polohrubej múky

4 strúčiky cesnaku

1 malá cibuľa

soľ a čierne korenie podľa chuti

1 rovná polievková lyžica majoránu

1 lyžička mletej červenej papriky

1 čajová lyžička horčice

1 lyžica oleja

Postup:

Najprv si pripravíme misu, do ktorej si zomelieme mäso. Ideálne je premiešať bravčové a hovädzie, no plnke neuškodí ani čistá bravčovina. Do mäsa si pridáme prelisované strúčiky cesnaku a potom pridáme aj cibuľu, ktorú nastrúhame na strúhadle (ideálne červenú). Môžeme pridať aj trochu zelenej cibuľky nakrájanej na jemno. Následne pridáme soľ a čierne korenie a zmes dochutíme aj sušeným majoránom a mletou červenou paprikou. Potom pridáme lyžičku horčice – ak máte radi pikantnejšie jedlá, pokojne to môže byť aj dijonska. Všetko dobre premiešame, aby sa ingrediencie prepojili a mäso bolo rovnomerne ochutené. Následne k zmesi pridáme vajcia a zamiešame. Na záver pridáme múku a strúhanku, pokiaľ neyvtvoríme hutnejšiu zmes, ktorá drží pokope a dobre sa s ňou pracuje.

Potom si pripravíme podlhovastú formu, ktorú vymastíme a na jej dno rovnomerne naukladáme pripravenú plnku z mäsa. Najprv do formy dáme len polovicu plnky, jemne rukou pritlačíme a potom za sebou naukladáme vajcia uvarené na tvrdo. Tie tiež jemne zatlačíme do hmoty. Do formy potom dáme aj zvyšok zmesi z mäsa tak, aby sme zakryli všetky vajcia. Povrch uhladíme a potrieme ho olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 45 minút. Na povrchu by nám mala vzniknúť tmavá chrumkavá kôrka.

Po upečení necháme plnku chvíľu vychladnúť, aby sme ju nekrájali celkom horúcu. Plnka je skvelá ako veľkonočné jedlo, no pripravovať ju môžete po celý rok v rôznych obmenách. Podávame napríklad s chrenovou omáčkou alebo so zemiakmi, či zeleninovou prílohou. Chutná je aj s akýmkoľvek prívarkom.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotografie: youtube, Jana, kobieceinspiracje.pl

Chutil ti tento recept?

komentárov

x