Aj vás občas lákajú tie voňavé, veľké a poriadne pocukrené šišky v pekárňach a potravinách? Nekupujte mačku vo vreci a nedávajte peniaze za niečo, čo môže byť plné zbytočných éčok, pretože bez nich by to len ťažko vydržalo toľko „čerstvé“. Načo aj, keď si to isté viete pripraviť doma, za menej peňazí a minimum času?
500g hladkej múky
50g droždia
1 pohár mlieka
6 žĺtkov
½ pohára kryštálového cukru
150g masla
olej na vysmážanie
3-4 kvapky rumu alebo vodky
domáci džem
Mlieko prevarte, pridajte 2 PL múky a dobre premiešajte, aby sa vám nevytvorili hrudky. Potom zmes nechajte vychladnúť a pridajte do nej kvasnice a 1PL cukru. Zvyšný cukor vyšľahajte so žĺtkami, potom zmes prilejte k mlieku a kvasniciam. Všetko vylejte do hlbokej misy a pridajte zvyšnú múku a pár kvapiek alkoholu pre vôňu. Vymieste hladké cesto a na záver doň nalejte roztopené maslo. Opäť premieste a nechajte na teplom mieste prikryté utierkou minimálne pol hodinu. Potom vyformujte šišky a nechajte ich na utierke podkysnúť ešte ďalších 20-30 minút. Smažte v oleji ako obvykle a džem dávajte na hotové šišky, alebo ešte pred smažením ho vstreknite dovnútra cesta. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: pixabay, (M)