Módne trendy neurčujú len to, čo si oblečieme, ale aj to, čo uvaríme. Gastronómia je do veľkej miery ovplyvnená trendmi zo západu a aj keď si myslíme, že jesť by mal každý to, čo mu chutí, vyskúšať by sme ich mali. Jedným z takýchto trendov je aj pečenie bez múky a bez cukru. Takéto zákusky ocenia najmú celiatici a ľudia alergickí na lepok. Verte, či neverte, ale tento zákusok budete milovať naozaj všetci. Bez obmedzení.
Je to smutné, no v dnešnej dobe je už alergií a potravinových intolerancií až príliš. Aby ste sa však pri pečení pre návštevu alebo rodinu nemuseli obmedzovať, vyskúšajte tento jedinečný zákusok. Už len pohľad naň je úchvatný, o chuti sa ani nedá rozprávať. Musíte ju jednoducho zažiť.
500 g jemného tvarohu
125 g masla
2 vajíčka
kôra z citróna nastrúhaná na jemno
med, alebo iné sladidlo podľa chutí (napr. zdravá stévia)
2 kyslé smotany
2 balíčky Zlatého klasu
Rúru si predhrejte na 180 stupňov a pripravte si tortovú formu. Podľa toho, ako máte vo zvyku ju buď vymastite a vysypte múkou, alebo vyložte papierom na pečenie.
Najprv si pripravte jednoduchý korpus. Vymiešajte tvaroh, citrónovú kôru, vajcia a maslo izbovej teploty. Pridajte maličkú štipku soli a oslaďte podľa chuti. My používame med, väčšinou stačia 3 polievkové lyžice, niekto má však rád sladšie, niekto menej, takže nezabudnite ochutnávať. Ak vám však náhradné sladidlá nevyhovujú, pokojne použite aj práškový cukor.
Všetko dobre premiešajte, aby vám vznikla krémová zmes. Potom pridajte dve polievkové lyžice pudingového prášku. Opäť dôkladne premiešajte, najlepšie ručným mixérom. Cesto vylejeme do tortovej formy a dáme piecť na 180 stupňov. Pečte približne 1 hodinu.
Kým sa korpus pečie, pripravte si smotanovú plnku. V miske si zmiešajte kyslú smotanu s medom podľa chuti a zostávajúcim pudingom. Ak máte radi citrusovú arómu v spojení s mliečnou chuťou, aj sem môžete pridať ešte trochu nastrúhanej citrónovej kôry.
Po upečení nechajte korpus vychladnúť a potom naň natrite smotanový krém. Ak chcete, na vrch si môžete vyšľahať domácu šľahačku a nechať stuhnúť spolu s krémom. Zákusok bude výdatnejší, nie je to však nevyhnutné. Ozdobte zákusok podľa vašej chuti a podávajte chladený. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), eletforma.hu