Tvarohové šúľance sú sladkým potešením, ktoré je vhodné pri akejkoľvek príležitosti. Čo poteší každú gazdinku je to, že ich príprava je mimoriadne jednoduchá a časovo nezaťažujúca. Ich fantastická chuť vo vás prebudí príjemné pocity. Na ich prípravu vám stačia len tri ingrediencie a pochutiť ich môžete podľa vlastných predstáv strúhankou, makom, lekvárom, cukrom či kakaom. Tento recept si každý môže prispôsobiť svojim chuťovým bunkám a potešiť ním celú rodinu.
Cesto:
250 g mäkkého tvarohu
160 g polohrubej múky
1 vajíčko
štipku soli
1 ČL trstinového cukru
kúsok masla
Posýpka:
maslo
strúhanku
práškový cukor
lekvár
Nadrobíme si v rukách tvaroh do väčšej misky. Do tejto misky pridáme 160 g polohrubej múky, vajíčko, a tiež 1 čajovú lyžičku trstinového cukru. Rukami si rozpracujeme cesto a dôkladne premiešame všetky ingrediencie. Dáme do väčšieho hrnca zovrieť vodu.
Po tom, ako sa nám podarilo vypracovať cesto, postupne si ich budeme rozdeľovať na menšie časti, približne o priemere 4-5 cm. Túto guličku, resp. časť cesta si rozpracujeme trením medzi dlaňami a vytvoríme si z nich šúľance. Následne vložíme tieto šúľance do horúcej vody a privedieme ich do varu. Keď pridáme šúľance do vody, pridáme tiež kúsok masla a štipku soli z dôvodu, aby mali jemnejšiu chuť a nezlepili sa.
Varíme ich asi 5-7 minút. Vyberieme ich z vody a môžeme na ne položiť znovu kúsok masla a môžeme dochutiť opraženou strúhankou, kakaom, práškovým cukrom, či lekvárom. Možností je veľa a sami si môžete zvoliť ktorá z týchto posýpok vám chutí najviac. Prajem dobrú chuť!
Veronika Sedláčeková