Tvarohové rožky

(2 / 5)

Môžu byť slávnostné a môžu byť takisto chutnou voľbou na domáce raňajky. Voňavé domáce rožteky tvarom podobné croissantom vás očaria nielen jemnosťou ale aj chuťou. Nemusíte ich plniť len tvarohom, ale pokojne ho môžete nahradiť dobrou porciou domáceho džemu, či orechovej plnky. Mať domáce, to ide!

Budete potrebovať:

250ml mlieka

375g cukru

3 vajíčka

1 ČL soli

50g droždia

150g masla

500g hladkej múky

500g tvarohu

1 žĺtok

2 PL vanilkového cukru

Postup prípravy:

Mlieko mierne ohrejte a zalejte ním misku s nadrobeným čerstvým droždím. Pridajte 50g kryštálového cukru a len trochu múky, aby ste získali konzistenciu hustejšieho kysnutého cesta. Misku zakryte utierkou a nechajte ju 20 minút na teplom mieste, aby sa vytvoril kvások. Potom do kvásku pridajte 150g cukru, zvyšnú múku,1 PL vanilkového cukru, roztopené maslo, soľ a 2 celé vajíčka. Vymieste hladké cesto, ktoré sa vám na rukách nebude lepiť. Odložte ho opäť do hlbokej misky a prikryte utierkou. Potom ho nechajte 1,5 hodiny kysnúť na teplom mieste.

Medzitým si pripravte plnku. 50g kryštálového cukru si zmiešajte s tvarohom, pridajte 1 celé vajce a 1 PL vanilkového cukru. Nechajte chvíľku postáť, aby sa cukor v tvarohu dobre rozpustil.

Potom si pripravte dosku a pomúčte si ju. Vyberte cesto z misky a pomúčte ho. Potom z neho odrežte kus veľký približne ako väčšie jablko a rozvaľkajte ho do tvaru kruhu na hrúbku cca 0,5-1cm. Rozvaľkané cesto rozdeľte na 4 časti – vzniknú vám akési trojuholníky. Do rohu každého z nich urobte tri pozdĺžne zárezy – postupujte podľa návodu vo videu. Na opačný koniec dajte plnku a cesto zrolujte. Takto postupujte, až kým nebudete mať všetky koláče hotové. Potom ich dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte najprv 35-40 pri teplote 200 stupňov.

Potom zmiešajte 25g cukru so žĺtkom a vyšľahajte. Potrite ním rožteky a dajte piecť ešte na ďalších 5 minút. Podávajte ešte teplé a posypané práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: pixabay/instagram, sovkusom.ru (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x