Tradičný slovenský domáci trdelník

Loading...
(3.9 / 5)

Vedeli ste, že trdelník sa nepripravuje len na Slovensku? Poznajú ho aj v okolitých krajinách ako je Maďarsko, Česká republika a napríklad aj v Rumunsku. U nás na Slovensku je to ale tradičná záležitosť. Toto sladké pečivo má veľmi zaujímavú chuť, ktorá sa nepodobá žiadnemu inému pečivu. Príprava je celkom jednoduchá.

Budete potrebovať:

350 gramov polohrubej múky

100 gramov cukru

2 vajíčka

100 gramov vlašských orechov

1 PL slnečnicového oleja

1 PL sušeného droždia

70 gramov masla

100 ml mlieka

1/2 lyžičky škorice

štipka soli

Postup:

Droždie si najskôr rozpustíme v teplom mlieku a necháme ho aspoň 5 minút prikryté utierkou. Maslo si roztopíme a necháme ho trochu vychladnúť. V druhej miske si zmiešame metličkou žĺtka s polovicou cukru. Túto hmotu pridáme k maslu a miešame. Za stáleho miešania pridáme droždie.

Do misky si vysypeme múku a pridáme štipku soli. Ak chceme, môžeme ju preosiať. Po častiach ju pridávame do cesta a miešame napríklad aj mixérom s metličkou, aby v ceste neostali žiadne hrudky. Cesto necháme zakryté utierkou na teplom mieste cca 30 minút.

Kým nám cesto vykysne, pripravíme si sladkú posýpku. V mixéry si dohladka pomelieme orechy, pridáme k nim zvyšný cukor a škoricu. Ak nemáme klasické kovové formy na trdelníky, pomôžu nám napríklad kartónové obalené v alobale namazané troškou oleja.

Vykysnuté cesto si rozdelíme na 8 častí. Vyvaľkáme ich na hrubé dlhšie šúľky a omotáme okolo valčeka. Cesto potrieme na záver bielkami a posypeme ich orechami so škoricou a cukrom. Valčeky si poukladáme na plech tak, aby sa nedotýkali dna plechu. Pečieme 25-30 minút na 180 stupňoch Celzia. Dobrú chuť.

 (Lucia M.), sovkusom.ru

Náš tip:

  • Trdelníky si môžete urobiť podľa vlastnej chuti. Ak chcete čokoládové, do posýpky pridajte granko. V prípade, že vám orechy nechutia, skvelé sú aj so škoricovým cukrom.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x