Vedeli ste, že trdelník sa nepripravuje len na Slovensku? Poznajú ho aj v okolitých krajinách ako je Maďarsko, Česká republika a napríklad aj v Rumunsku. U nás na Slovensku je to ale tradičná záležitosť. Toto sladké pečivo má veľmi zaujímavú chuť, ktorá sa nepodobá žiadnemu inému pečivu. Príprava je celkom jednoduchá.
350 gramov polohrubej múky
100 gramov cukru
2 vajíčka
100 gramov vlašských orechov
1 PL slnečnicového oleja
1 PL sušeného droždia
70 gramov masla
100 ml mlieka
1/2 lyžičky škorice
štipka soli
Droždie si najskôr rozpustíme v teplom mlieku a necháme ho aspoň 5 minút prikryté utierkou. Maslo si roztopíme a necháme ho trochu vychladnúť. V druhej miske si zmiešame metličkou žĺtka s polovicou cukru. Túto hmotu pridáme k maslu a miešame. Za stáleho miešania pridáme droždie.
Do misky si vysypeme múku a pridáme štipku soli. Ak chceme, môžeme ju preosiať. Po častiach ju pridávame do cesta a miešame napríklad aj mixérom s metličkou, aby v ceste neostali žiadne hrudky. Cesto necháme zakryté utierkou na teplom mieste cca 30 minút.
Kým nám cesto vykysne, pripravíme si sladkú posýpku. V mixéry si dohladka pomelieme orechy, pridáme k nim zvyšný cukor a škoricu. Ak nemáme klasické kovové formy na trdelníky, pomôžu nám napríklad kartónové obalené v alobale namazané troškou oleja.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 8 častí. Vyvaľkáme ich na hrubé dlhšie šúľky a omotáme okolo valčeka. Cesto potrieme na záver bielkami a posypeme ich orechami so škoricou a cukrom. Valčeky si poukladáme na plech tak, aby sa nedotýkali dna plechu. Pečieme 25-30 minút na 180 stupňoch Celzia. Dobrú chuť.
(Lucia M.), sovkusom.ru
Trdelníky si môžete urobiť podľa vlastnej chuti. Ak chcete čokoládové, do posýpky pridajte granko. V prípade, že vám orechy nechutia, skvelé sú aj so škoricovým cukrom.