Tradičné medovníkové cesto s orieškami

Loading...
(4 / 5)

Medovníkové cesto je v každej rodine iné a predsa v niečom také isté. Ak radi pripravujete medovníčky a ešte radšej máte tie voňavé, ktoré sa dajú kúpiť v sezónnych stánkoch, inšpirujte sa receptom, ktorý vám prinášame. Je medovníkovejší, než všetky medovníkové cestá! A navyše s kopou orieškov.

Budete potrebovať:

3 PL medu

½ PL trstinového cukru

2 vajcia

150g masla

1 ½ PL polohrubej múky

½ ČL prášku do pečiva

1 ČL strúhaného zázvoru (alebo sušeného)

1 ČL rozdrvených klinčekov

7-10 ks sušených marhúľ

1 ČL škorice

7-10 ks sušených sliviek

30g vlašských orechov

1 šálka práškového cukru

1 vaječný bielok

2 ČL citrónovej šťavy

Postup prípravy:

V suchej panvici si opečte vlašské orechy. V hlbšej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva. Orechy a predtým na niekoľko minút namočené sušené slivky a marhule prebehnite v mlynčeku na mäso. Zmiešajte sušené ovocie a orechy s múkou, pridajte zázvor, klinčeky a škoricu. Maslo nastrúhajte na hrubom strúhadle. Zľahka vyšľahajte celé vajcia s trstinovým cukrom a pridajte ich k zmesi. Nakoniec do zmesi pridajte med a vymieste medovníkové cesto. Dajte ho odpočívať do chladničky na 30 minút.

V miske si medzitým vyšľahajte bielko s cukrom a počas miešania pridávajte do zmesi citrónovú šťavu. Cesto si vyberte a rozvaľkajte na pomúčenej doske do ľubovoľnej hrúbky a vykrajujte tvary pomocou formičiek. Medovníky dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri teplote 160 stupňov zhruba 10 minút. Medovníky sledujte, aby vám neprihoreli. Keď je rúra už rozhorúčená, môžu byť hotové oveľa rýchlejšie.

Po vybratí nechajte medovníky ochladiť a studené ich zdobte studenou bielkovo-cukrovou zmesou. Prajeme krásne sviatky!

zdroj titulnej foto: instagram, (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x