Chutná torta Svetlana je rýchla a jednoduchá, navyše pripravená zo surovín, ktoré máte určite doma. Samotnou prípravou cesta a plnky nestrávite veľa času, čo je výhodou, ak chcete pripraviť expresný dezert. Ak má vaša rodina mlsné jazýčky a čakať na pečenie korpusu v rúre alebo na chladenie torty v chladničke je pre nich nekonečným príbehom, týmto receptom im určite učarujete. Torta, ktorá nie len skvele chutí ale aj vyzerá, sa určite zaradí medzi vaše obľúbené recepty.
3 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
750 ml mlieka
1 a 1/2 hrnčeka cukru
vanilková aróma (podľa chuti)
400 g kondenzovaného mlieka
1 čajová lyžička octu
200 g masla
2 vajíčka
Torta pozostáva z placiek podobných palacinkám, ktoré nahrádzajú pečený korpus. Cesto na tieto placky vytvoríme zmiešaním 3 hrnčekov múky, kondenzovaného mlieka, octu a napokon pridáme sódu bikarbónu, vďaka čomu je cesto nádherne nadýchané. Všetky suroviny dôkladne vymiešame rukami až vytvoríme pevné ale pružné cesto. S cestom pracujeme na pracovnej doske jemne posypanej múkou.
Toto cesto potom rozdelíme na 8 rovnakých častí. Rozohrejeme si panvicu a z jednotlivých častí cesta vyvaľkáme kruh o priemere panvice. Cesto potom kladieme na horúcu panvicu a pečieme z každej strany na sucho približne jednu minútu. Suchšie časti na každej „palacinke“ odstráňte nožom ale nevyhadzujte! Tieto omrvinky použijete na posypanie a ozdobenie torty. Panvicu po pečení každej placky pretrite, aby na nej neostávala pripálená múka.
Na prípravu krému použijeme zvyšok múky (štvrť hrnčeka), ktorú zmiešame s cukrom. Vajíčka vymiešame v mlieku a pridáme k múke. Potom pridáme vanilku. Túto zmes miešame v hrnci na miernom plameni (radšej menší ako silný plameň). Postupne nám bude tuhnúť na hustejší puding.
Krém po zhustnutí dáme dole zo sporáka a ihneď pridáme maslo. Dôkladne premiešame. Jednotlivé teplé placky natierame vrstvou krému a kladieme postupne na seba, čím vytvárame poschodia. na záver si trochu krému necháme a natrieme ním celú tortu, ktorú potom posypeme odloženými omrvinkami z pečenia. Tortu môžete konzumovať takmer okamžite. Ak však máte radi „mokré“ cesto, tortu nechajte postáť aspoň hodinku. Torta je hotová a my vám prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.